Πρόταγμα οι θέσεις εργασίας

Πρόταγμα οι θέσεις εργασίας

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανυπόστατους» χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μείωσης μισθών κατά 20%, με τους τόνους τα τελευταία 24ωρα να ανεβαίνουν και να διαμορφώνουν προ κορωνοϊού κλίμα. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια. Ανεύθυνη. Και ψεύτικη», είπε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε “λουκέτο”. Αλλά μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια». Πράγματι, αυτό είναι και το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα, που θέτει σε διαφορετικές βάσεις το ζήτημα της ύφεσης και της ανεργίας από όπου το θέτει η Κουμουνδούρου.

Στο Μαξίμου λένε πως βασικός στόχος δεν είναι η επιδότηση της ανεργίας, αλλά η ενίσχυση της εργασίας. Εκεί στοχεύει και το μεγαλύτερο μέρος των 24 δισ. που θα πέσουν σταδιακά στην αγορά: να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας και μάλιστα δίχως μειώσεις μισθών. Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην «Κ», χρησιμοποίησαν ένα παράδειγμα. Από 1ης Ιουνίου, κάποιος που έπαιρνε 1.000 ευρώ μεικτά, εάν εργάζεται το 50% του χρόνου θα λάβει από τον εργοδότη 500 ευρώ και το κράτος έρχεται να επιδοτήσει το 60% του μισού μισθού, ήτοι 300. Συνεπώς, αυτός στο σύνολο θα λάβει 800 ευρώ με τη μισή εργασία. Στην κυβέρνηση σχολιάζουν ακόμα με έμφαση και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που θα καλύπτονται, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως το αποκρύπτει συστηματικά.

Κατά τα λοιπά, όπως προαναφέρθηκε, στην κυβέρνηση κοιτούν μπροστά και στο νέο τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται όσο το υγειονομικό κομμάτι του κορωνοϊού βαίνει ομαλά. Είναι σαφές πως το τοπίο μετά τον κορωνοϊό θα είναι εντελώς διαφορετικό. Το βασικό δίλημμα που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου είναι: «Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στα “λουκέτα” και στην ανεργία ή τον άλλο δρόμο, που στηρίζει την εργασία;» Ο σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος. Στηρίζεται η εργασία με κάθε τρόπο, ώστε η «γέφυρα», που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να κρατήσει όρθιο τον κόσμο της εργασίας μέχρι να φθάσουμε στην «όχθη» της ανάπτυξης. Εξάλλου, και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, σε ερώτηση της «Κ», πως «φέτος θα έχουμε μια βαθιά ύφεση και του χρόνου μια ισχυρή ανάπτυξη». Πρόσθεσε δε πως είναι στο χέρι μας «οι απώλειες που θα υπάρχουν να είναι οι μικρότερες δυνατές φέτος. Και η ενίσχυση της απασχόλησης, της οικονομίας και τελικά η οικονομική ανάπτυξη να είναι πιο ισχυρή από όσο όλοι θα προέβλεπαν του χρόνου».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, όπως είναι ήδη γνωστό: Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινάει το γιότινγκ. Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (κάμπινγκ). Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινάει το α΄ στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών προς την Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες, ενώ την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση στις αφίξεις από το εξωτερικό και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Επικοινωνία με Νετανιάχου

Πρόταγμα οι θέσεις εργασίας-1

Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για διακοπές στην Ελλάδα μετέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ –επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη–, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα του τουρισμού και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε αύξηση του αριθμού επισκεπτών από το Ισραήλ, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας στις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι έχει διαπιστώσει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά Ισραηλινών πολιτών για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ έχει ακούσει σε ενημερωτικές εκπομπές να διερωτώνται πότε θα μπορέσουν να αναχωρήσουν για τα ελληνικά νησιά και άλλες περιοχές της χώρας μας. Πρόσθεσε δε πως, σε πρώτη φάση, το Ισραήλ επιθυμεί την επανέναρξη πτήσεων και τουριστικών συνδέσεων με χώρες που βρίσκονται σε παραπλήσια επιδημιολογική κατάσταση με το ίδιο, και η Ελλάδα είναι η πλέον προφανής περίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή