O Τσίπρας ανοίγει την αντιπολιτευτική «βεντάλια»

O Τσίπρας ανοίγει την αντιπολιτευτική «βεντάλια»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσο η χώρα ξεπερνάει την κρίση της πανδημίας, ανοίγει η «βεντάλια» των θεμάτων που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό πεδίο και να χτίσει ένα νέο πλάνο σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Οι συζητήσεις για το πώς θα «ανέβουν οι στροφές» έχουν φουντώσει στην Κουμουνδούρου. Oλοι συμφωνούν πως στην κορυφή της πυραμίδας θα βρίσκεται αποκλειστικά η οικονομία και μέσα στο καλοκαίρι ο κλάδος του τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο από τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα και στους υπόλοιπους τομεάρχες. Oταν η αντιπολιτευτική τακτική συναντάει τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψίθυροι πως ο τέως υπουργός Οικονομικών έχει παγιωθεί ως το αδιαμφισβήτητο νούμερο δύο στο κόμμα δυναμώνουν. Ωστόσο, προτεραιότητα δίνεται στη δημοσκοπική ανάκαμψη, η οποία δεν θα έρθει αμέσως. Η στενή ομάδα συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα εκτιμά πως τα «λουκέτα» στην αγορά, η ανεργία και η αλλαγή των σχέσεων εργασίας θα διαφοροποιήσουν την εικόνα από το φθινόπωρο και οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, όπως χαρακτηρίζουν τα μέτρα του πρωθυπουργού, θα φανούν στην κοινωνία. Είναι κοινό μυστικό πως στην Κουμουνδούρου περιμένουν οι επιδημιολογικές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο να επιτρέψουν την επαναφορά των κινητοποιήσεων, που θα οδηγήσουν τον κόσμο στον δρόμο, αλλάζοντας συνολικά το κλίμα.

Την εβδομάδα που πέρασε, στο προσκήνιο ήρθε και πάλι η προανακριτική επιτροπή, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση, στηρίζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η αποχή από την ψηφοφορία ήταν η σφραγίδα που επιχείρησε να βάλει η αξιωματική αντιπολίτευση στην απόλυτη σύγκρουση με το Μαξίμου και στην ανάδειξη του επιχειρήματος πως το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι ο πόλεμος που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφθορά. Αν και την περίοδο 2015-2019 η «σημαία» του «ηθικού πλεονεκτήματος» δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, στην Κουμουνδούρου επιμένουν να βάζουν διαχωριστικές γραμμές με το παλαιό πολιτικό σύστημα, προσπαθώντας να πιέσουν και το ΚΙΝΑΛ.

Ψηλά στην ατζέντα μπήκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ζήτημα της απευθείας μετάδοσης των μαθημάτων στα σχολεία, με βολές κατά της Νίκης Κεραμέως, που έφθασαν ακόμα και στην Κομισιόν. Είναι φανερό πως στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να ανοίγουν, παράλληλα με τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας, πολλά μικρά μέτωπα με το Μαξίμου. Με αυτό το σκεπτικό, η κόντρα με τον Γιάννη Βρούτση συντηρήθηκε αυτή τη φορά με το θέμα των ψηφιακών συντάξεων και των λανθασμένων υπολογισμών που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως έγιναν.

Οι τόνοι το επόμενο διάστημα θα ανέβουν και για τα εθνικά θέματα, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να δίνει χθες μια πρόγευση, σημειώνοντας στα σόσιαλ μίντια πως «η υποβάθμιση των ενεργειών της Τουρκίας από το υπουργείο Εξωτερικών ως “φαιδρές” και στη λογική πως οι γείτονες είναι απομονωμένοι, είναι μέγα λάθος… Απαιτείται ενεργητική διπλωματία, με ρόλο της Ελλάδας στον ευρωτουρκικό διάλογο και αξιοποίηση των κυρώσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή