Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει σε φάση εκλογικής ετοιμότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει σε φάση εκλογικής ετοιμότητας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συνομιλήσει απευθείας με τους επιχειρηματίες που ξαναπιάνουν δουλειά, τον τουριστικό κλάδο και τους εργαζομένους, αλλά και να επανεκκινήσει τη σχέση του με τη μεσαία τάξη επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας με την αυριανή παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι II» στο Ζάππειο. Εχοντας δίπλα του τον Ευ. Τσακαλώτο, τον Ν. Παππά, την Εφη Αχτσιόγλου και τον Αλ. Χαρίτση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει στην κυβέρνηση ένα πρόγραμμα άμεσων και κοστολογημένων παρεμβάσεων, ανανεώνοντας το ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός απροόπτου, για το φθινόπωρο. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι το «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» –όπως ο ίδιος το έχει ονομάσει– και θα το παρουσιάσει στη ΔΕΘ. Δεν είναι λίγοι όσοι στην Κουμουνδούρου ψιθυρίζουν πως ο πρωθυπουργός είχε ως πρώτο στόχο να απλώσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» μέχρι τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και σε σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Προτεραιότητα για τον κ. Τσίπρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αιφνιδιαστεί από πιθανές εξελίξεις, να αφήσει πίσω του τις εσωκομματικές τριβές και να έχει έτοιμες τις απαντήσεις τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς την κοινωνία.

Εισόδημα εκτάκτου ανάγκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη δημιουργίας ενός εισοδήματος εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βρεθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να καλύπτει 2,2 εκατ. νοικοκυριά με ανέργους, επισφαλώς εργαζομένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχικούς, καθώς και καλλιτέχνες, αγρότες και πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εργασία. Κεντρικό σημείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κάλυψη στο 100% από το Δημόσιο των μισθών και η διατήρηση της σχέσης εργασίας όπως ήταν διαμορφωμένη προ κορωνοϊού. Βασική προϋπόθεση αποτελεί, επίσης, να μην γίνουν απολύσεις στις επιχειρήσεις. Στον σχεδιασμό είναι να συμπεριληφθεί και ένα ειδικό πλαίσιο προστασίας για δάνεια πρώτης κατοικίας στους πληγέντες από την πανδημία.

Επιχειρήσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιμένουν σε μια σειρά οριζόντιων μέτρων που καλύπτουν το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ στο 6% για όλη την εστίαση. Εκτός από την επιδότηση για το μισθολογικό κόστος, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση (3 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων) προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν ρευστότητα για τα τρέχοντα έξοδά τους και τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης. Η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις θα προταθεί να ανέλθει στο 50% και για νομικά πρόσωπα στο 80%. Για τον κλάδο του τουρισμού έχει ήδη αναλυθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη υλοποίησης ενός πακέτου εσωτερικού τουρισμού τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πάνω από 4 εκατ. Ελληνες έως το τέλος του έτους, με κάλυψη των εξόδων της διαμονής και της μεταφοράς τους. Θα παρουσιαστεί, επίσης, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ένα πρόγραμμα δημιουργίας σύγχρονων εγγυοδοτικών εργαλείων, στο οποίο το Δημόσιο αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου, καθιστώντας τους όρους δανεισμού ελκυστικούς και στις επιχειρήσεις. Για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των νέων αυτοαπασχολούμενων θα αναλυθεί ο θεσμός των μικροπιστώσεων, που είχε ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. 

Δημόσιες επενδύσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει και την ενεργοποίηση ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στην κατεύθυνση, όπως θα τονίσει, της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της κοινωνίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή