Ανάλυση: Ο Covid-19 και το επόμενο στάδιο

Ανάλυση: Ο Covid-19 και το επόμενο στάδιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρση του lockdown παίρνει σάρκα και οστά. Παρά τους σοβαρούς αστερίσκους που συνοδεύουν κάθε απόφαση επανεκκίνησης, ενεργοποιεί την καθημερινότητα και δίνει ανάσα ζωής στην οικονομική δραστηριότητα. Το ερώτημα είναι αν τα χειρότερα πέρασαν. Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από εμάς θα αξιοποιήσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Διότι περί αυτού πρόκειται, μιλώντας για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Από τη μία πλευρά, η επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης κατά την έξαρση του ιού, με σύμμαχο πλέον το καλοκαίρι, προσφέρει ξανά τη δυνατότητα να αποκτήσουν ζωή τα γραφεία και τα ανοίξουν τα εστιατόρια. Να επιστρέψουν οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και να αρχίσουν να ετοιμάζονται οι αερομεταφορές. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο, οι προκλήσεις παραμένουν για κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, και από το φθινόπωρο αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όμως όλοι θα είναι πια καλύτερα προετοιμασμένοι.

Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν με τι έχουν να κάνουν και ποια μέτρα να εφαρμόσουν. Οι πολίτες έχουν εμπεδώσει καθημερινές συνήθειες που περιορίζουν καθοριστικά το ρίσκο της μετάδοσης. Οι χώρες έχουν πλέον μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να διαχειριστούν αυτήν την κρίση και τον δεύτερο γύρο της.

Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι εφικτό να αποφευχθεί ένα νέο καθολικό lockdown – αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος – το οποίο θα έβαζε ταφόπλακα στις προσδοκίες για ένα γρήγορο comeback της οικονομίας.

Εκ των ων ουκ άνευ, πριν απ’ αυτό, να μην υπάρξει υποτροπή το καλοκαίρι, μετά την αύξηση των συναθροίσεων και το άνοιγμα των συνόρων. Για το πρώτο έχει την ευθύνη ο καθένας από εμάς, στις καθημερινές μας επαφές και αποφάσεις. Για το δεύτερο, έχει την ευθύνη η κυβέρνηση, ως προς την προνοητικότητα των επιλογών της σε αυτήν την κρίσιμη τουριστική περίοδο.

Το πολιτικό σκέλος

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη της πανδημίας. Ακόμη και αν θελήσει να ανανεώσει την εντολή για ένα διαφορετικό αφήγημα μετά τον κορωνοϊό, ακόμη και αν θελήσει να κεφαλαιοποιήσει την κυριαρχία του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα και στην απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός δύσκολα θα επιλέξει να προσφύγει στις κάλπες στο μέσο μιας κρίσης.

Αντιθέτως, όσο θα αποκαθίσταται η ομαλότητα, τόσο θα ενισχύεται η προοπτική για πολιτικές εξελίξεις. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που βγάζει νόημα ως ορόσημο, μετά από μια θετική έκβαση της θερινής σεζόν και πριν από ένα δύσκολο φθινόπωρο. Ακόμη κι έτσι, μια απόφαση για τη διενέργεια εκλογών με κίνητρα τακτικής θα παρέπεμπε σε λογικές από το πρόσφατο παρελθόν τις οποίες μέχρι σήμερα ο ίδιος προσωπικά χαρακτηρίζει απωθητικές, ως τα διακριτικά γνωρίσματα μια εποχής που η χώρα αφήνει πίσω της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή