Πρόγραμμα «Ζαππείου» από Αλ. Τσίπρα

Πρόγραμμα «Ζαππείου» από Αλ. Τσίπρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για άλλη μία φορά να βρεθεί στο Ζάππειο, αυτή τη φορά χωρίς γραβάτα, με το βλέμμα, όμως στραμμένο στη μεσαία τάξη. Επιχείρησε να δείξει πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, είναι φτιαγμένο με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές και στοχεύει στην άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης. Η στροφή προς το κέντρο διακρίνεται από την ισορροπία που προσπαθεί να κρατήσει ανάμεσα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και στη στήριξη της εργασίας. «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του, κατηγορώντας τη Ν.Δ. πως «θέλει να φέρει ξανά την κοινωνία εκεί όπου την άφησε 6 χρόνια πριν».

Οι άξονες του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι II» του κ. Τσίπρα είναι οι εξής:

• Εργασία (κόστος 3,7 δισ. ευρώ)

Για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας προτείνεται 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από το κράτος. Για τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το Δημόσιο, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

• Επιχειρήσεις (κόστος 4,5 δισ. ευρώ)

Προβλέπεται μη επιστρεπτέα ενίσχυση που θα δοθεί σε έμμεσα ή άμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις. To κόστος της φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων για 6 μήνες. Επίσης προτείνεται:

– Αμεση ενίσχυση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με 2.000 ευρώ και επιπλέον 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η μέγιστη ενίσχυση διαμορφώνεται στις 100.000 ευρώ.

– Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% (κόστος 1,5 δισ. ευρώ)

Συνολικά η αναστολή πληρωμών (ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών) που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά  3,5 δισ. ευρώ.

Δημιουργία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σύγχρονων εγγυοδοτικών εργαλείων, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου με ελκυστικούς όρους δανεισμού. Υπολογίζουν πως μέσω ειδικών προγραμμάτων μπορούν να διατεθούν τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας.

• Εισόδημα έκτακτης ανάγκης (κόστος 3,5 δισ. ευρώ). Θα καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία θα συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς και εποχικοί εργαζόμενοι (με μπλοκάκι, εργόσημο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου), αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες και ΑμεΑ. Περιλαμβάνει: 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Υπολογίζεται πως αφορά 4 εκατ. άτομα και θα έχει διάρκεια 4 μήνες.

• Τουρισμός (κόστος 700 εκατ. ευρώ). Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει ένα πρόγραμμα «διακοπών για όλους» με τη διαδικασία της χορήγησης vouchers διαμονής και μετακίνησης στο εσωτερικό. Εκτιμάται πως καλύπτει κλιμακωτά με εισοδηματικά κριτήρια έως 2.500.000 πολίτες και απευθύνεται στο σύνολο των ξενοδόχων – καταλυματιών. Προτείνεται, επίσης, η αναστολή του τέλους διαμονής για το 2020 (κόστος 30-40 εκατ. ευρώ).

• Εστίαση (κόστος 230 εκατ. ευρώ). Μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από το 24% ή το 13% ανάλογα με τον ισχύοντα συντελεστή – εξαιρούνται τα αλκοολούχα).

• Αγροτικός τομέας (κόστος 300 εκατ. ευρώ). Επιπλέον ενίσχυση που θα στηρίξει το εισόδημα του γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων.

• ΕΣΥ (κόστος 500 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο). Ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, μισθολογική αναβάθμιση γιατρών, ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή