Σύγκρουση για τα εθνικά θέματα

Σύγκρουση για τα εθνικά θέματα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυήμερη αλυσίδα αντιπαράθεσης σε πολιτικό επίπεδο πυροδότησαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Εβρο, με αφορμή τόσο τα διαβήματα της ελληνικής πλευράς προς την Αγκυρα όσο και τις τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο κ. Δένδιας, χθες (Alpha), επανήλθε στο θέμα, διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους το ΥΠΕΞ προέβη στα δύο διαβήματα: το πρώτο, όπως είπε, ως απάντηση σε τουρκική νότα που ζητούσε συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και, το δεύτερο, λόγω «κινητικότητας που παρατηρήθηκε στην περιοχή». Ο υπουργός αντεπιτέθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς στα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο εκ νέου για «υιοθέτηση fake news» (σχετικά με δημοσιεύματα περί «κατοχής ελληνικών εδαφών»), τονίζοντας μάλιστα πως «το πολιτικό σύστημα εγκλωβίζεται στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου και στη μάχη της Χρυσής Αυγής».

Η τοποθέτηση του κ. Δένδια προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου, μέσω του τομεάρχη  Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το διάβημα αποτελεί παραδοχή τουρκικής εισβολής σε ελληνικά εδάφη. Παράλληλα, αναφερόμενος στη δήλωση του ΥΠΕΞ περί «κινητικότητας» στην περιοχή, καταλόγισε στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας «φραστικές αλχημείες με στόχο την απόκρυψη της αλήθειας», ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» την προαναφερθείσα αναφορά του υπουργού στην ακροδεξιά ρητορική και στη Χρυσή Αυγή. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο και για «εσωκομματικές αντιδικίες της Ν.Δ.», επιχειρώντας να αναδείξει και τα «φίλια πυρά» που δέχθηκε, κατά πληροφορίες, ο κ. Δένδιας τις τελευταίες ημέρες.

Κριτική άσκησε και το Κίνημα Αλλαγής, με τον αρμόδιο τομεάρχη Ανδρ. Λοβέρδο (ρ/σ Θέμα), πάντως, να αποστασιοποιείται τόσο από τη ρητορική της Ελληνικής Λύσης και του ΣΥΡΙΖΑ –μιλώντας για «εξ επαγγέλματος πατριδοκάπηλους και νέους όψιμους δήθεν φιλοπάτριδες»– όσο και από υιοθέτηση ισχυρισμών περί κατάληψης ελληνικών εδαφών, κάνοντας λόγο για ξένα δημοσιεύματα «που προωθούνται από την Τουρκία». Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε, παρ’ όλα αυτά, ατυχή την προ ημερών δήλωση Δένδια «για λίγες δεκάδες μέτρα» στον Εβρο (που αποτέλεσε και την πρώτη σπίθα για τη γενικευμένη αντιπαράθεση), ενώ ζήτησε, στη σημερινή συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του διαβήματος.

Τέλος, για «ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας» έκανε λόγο το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας «τη συμμετοχή των δύο κρατών στον γενικότερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, με στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή