Απόπειρα από την Aγκυρα να «γκριζάρει» τμήμα του Εβρου

Απόπειρα από την Aγκυρα να «γκριζάρει» τμήμα του Εβρου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως απόπειρα «γκριζαρίσματος» και ορισμένων τμημάτων των χερσαίων συνόρων γίνεται αντιληπτή η πρόσφατη ενέργεια της τουρκικής διπλωματίας να αμφισβητήσει την προσπάθεια της Ελλάδας να επεκτείνει την κατασκευή του φράχτη στον νότιο Εβρο . «Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες αποψίλωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες Αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα. Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Δεν θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας», κατέληγε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το Σάββατο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Ουσιαστικά αναφερόταν στην προσπάθεια της Ελλάδας να εκτείνει τον φράχτη προς νότον, λέγοντας, μάλιστα ότι η Αθήνα είχε ειδοποιήσει γι’ αυτό ήδη από τις 15 Απριλίου. Την επόμενη ημέρα διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι  αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Από την τουρκική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα οι τόνοι που τηρήθηκαν ήταν χαμηλότεροι. Πρακτικά, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν υποβάθμισε το γεγονός. Οπως είπε σε σχόλιό του προς την «Κ» και σε άλλα ΜΜΕ, «βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους Ελληνες συναδέλφους μας από τότε που το ζήτημα ήλθε στην αντίληψή μας. Από την αρχή συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για συνοριακή διαφορά. Μάλλον είναι ένα τεχνικό ζήτημα που είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που μοιράζονται χερσαία σύνορα. Πρόκειται για μη θέμα, ας μην το μετατρέψουμε σε θέμα».

Από την πλευρά της Αγκυρας, πάντως, δεν έχει μειωθεί καθόλου η ρητορική περί εργαλειοποίησης του προσφυγικού. Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε λέγοντας ότι οι ροές μεταναστών που διακόπηκαν λόγω πανδημίας είναι πιθανόν να επανέλθουν. «Δεν το λέω ως απειλή, αλλά οπωσδήποτε οι πρόσφυγες θα θελήσουν να κατευθυνθούν ξανά προς τα εκεί», είπε, ενδεικτικά ο κ. Τσαβούσογλου. Κινούμενος, επίσης, στο πνεύμα της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ για τον Εβρο, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ευρισκόμενος σε ναυτική βάση, κατηγόρησε την Ελλάδα για «παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» και κάποια «πολύ σοβαρή πρόκληση», την οποία, ωστόσο δεν περιέγραψε. «Παρά τις προσπάθειές μας, την υπομονή και την πρόθεσή μας για καλή γειτονία, δεν μπορώ να εξηγήσω τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Αποτελούν πολύ σοβαρή πρόκληση και δεν τους προσφέρουν τίποτε. Καταβάλλουμε προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων στο πλαίσιο διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση», είπε ο κ. Ακάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή