Ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις

Ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομερή και επί χάρτου ενημέρωση για την κατάσταση στον Εβρο για περισσότερες από πέντε ώρες, έκαναν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνεπικουρούμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, με αποδέκτες τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Και οι τρεις διευκρίνισαν ότι ουδέποτε καταλήφθηκε ελληνικό έδαφος από τις τουρκικές δυνάμεις, υποβαθμίζοντας όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στον νότιο Εβρο ως διόλου σημαντικά. Αντιθέτως και οι δύο υπουργοί περιέγραψαν με μάλλον ανησυχητικό τρόπο τη συνολική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα. Οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος υπογράμμισαν, ακόμη, ότι οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη σε όλο τον Εβρο θα συνεχιστούν αδιάκοπα, έως ότου η θωράκιση των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας είναι η ισχυρότερη δυνατή, με σκοπό την αποτροπή πιθανών νέων μεταναστευτικών ρευμάτων, υπό την καθοδήγηση της Αγκυρας. Ο κ. Φλώρος διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) είναι σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, όχι μόνο για την επικουρική συνδρομή σε πιθανότητα νέων προσφυγικών ροών, αλλά και για το κύριο έργο τους, την πιθανότητα στρατιωτικού επεισοδίου.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Εβρου ο κ. Δένδιας είπε τα εξής: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση φράχτη στον Εβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράχτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επόμενη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας».

Στον φράχτη επέμεινε και ο κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος και επισήμανε ότι «είναι διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μήκος 26 περίπου χιλιομέτρων, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο έχει αναλάβει τυπικά να κατασκευάσει τον φράχτη αλλά από τον Στρατό Ξηράς, φυσικά και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή, αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα, όπως έχετε ήδη καταλάβει, σήμανση του εδάφους». Σε μια ευρύτερη αποτύπωση της τουρκικής προκλητικότητας προχώρησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η Τουρκία, επισήμανε, ο κ. Φλώρος «παραβαίνει κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, σεβαστούς παγκοσμίως. Παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και εκτελεί υπερπτήση άνωθεν εθνικού εδάφους. Προβαίνει σε μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα. Εκτελεί παράνομες θαλάσσιες έρευνες και παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παραβιάζει το επιβληθέν από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ενώ δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί τον ανθρώπινο πόνο και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων πολλές φορές, στους μετανάστες αναφέρομαι, για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας». Και, όπως κατέληξε ο κ. Φλώρος, «από τον Δεκέμβριο του 2019 και εντεύθεν, αμέσως μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, η αεροπορική παραβατικότητα της γείτονος έχει αυξηθεί κατακόρυφα».    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή