Με πολιτικές «αναταράξεις» η διαδικασία άρσης ασυλίας βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με πολιτικές «αναταράξεις» η διαδικασία άρσης ασυλίας βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό ζήτημα επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί σήμερα Τετάρτη στη Βουλή κυρίως με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης, για την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την ευκαιρία της διαδικασίας λήψης απόφασης επί προτάσεως εισαγγελικής αρχής για την άρση ασυλίας πολλών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως συνέχεια μήνυσης ιδιωτών για την προαναφερθείσα Συμφωνία και τις κατηγορίες της «εσχάτης προδοσίας» και της «κατάχρησης εξουσίας».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω τοποθετήσεων τόσο ορισμένων βουλευτών του, όσο και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δημ. Τζαννακόπουλου επιχείρησαν να ανεβάσουν τους τόνους κάνοντας λόγο για εσωκομματικά προβλήματα στην ΝΔ αλλά και για υιοθέτηση εκ μέρους της ηγεσίας της τέτοιας πολιτικής στάσης έναντι του «σκοπιανού» κατά την προηγούμενη περίοδο, η οποία τροφοδοτήθηκε από -όπως είπαν- ακραίες αντιλήψεις και τροφοδότησαν εθνικιστικό λαϊκισμό.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία απέρριψε κατηγορηματικά την εν λόγω μομφή, και ζήτησε ειδικώς για τα εθνικά θέματα να μην καλλιεργείται κλίμα διχασμού, ενώ στην επιμονή εκ μέρους ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται στο παρελθόν με εμφανή διάθεση να εμφανιστεί η ΝΔ ως συνυπεύθυνη για την ύπαρξη ακραίων συμπεριφορών στην κοινωνία και στο φαινόμενο της ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ υπήρξε ρητή υπενθύμιση της στάσης του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διαμόρφωση εμπρηστικού κλίματος κατά των κυβερνήσεων που πρωταγωνίστησαν στον καιρό των δύο πρώτων μνημονίων. Επ’ αυτού του τελευταίου, αξιοσημείωτο είναι ότι ουδέν ελέχθη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόβλημα στην ΝΔ επιχείρησε και ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης να δημιουργήσει, καθώς με παρέμβασή του επέκρινε την κυβερνώσα πλειοψηφία πως άλλα έλεγε για την επίμαχη Συμφωνία και άλλα πράττει σήμερα. Πάντως, όπως ρητά δήλωσαν εκπρόσωποι των κομμάτων, με την επίκληση της Συνταγματικής πρόβλεψης ότι βουλευτής δεν εξετάζεται ή διώκεται για τη γνώμη ή την ψήφο του, την πρόταση για άρση ασυλίας καταψηφίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, και ΜέΡΑ25. Στον αντίποδα, ο κ. Κυρ. Βελόπουλος ανέφερε: «Ότι έρχεται εδώ να πηγαίνει στην δικαιοσύνη».

Η συζήτηση:

Αρχικώς, αναφορές με αντιπολιτευτική διάθεση, στην ΝΔ και προσωπικά στον πρωθυπουργό έκανε κατά την τοποθέτηση του ο κ. Ν. Φίλης. Στη συνέχεια, ο κ. Τζαννακόπουλος μίλησε, μεταξύ άλλων, για «πολιτική στροφή της ΝΔ από τον εθνολαϊκισμό» και αφού άφησε υπαινιγμούς για ύπαρξη εσωτερικού προβλήματος στην ΝΔ, σημείωσε: «Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι μέρες που η ΝΔ πυροδοτούσε κινήσεις και πρακτικές εθνικιστικού μίσους».

Εκείνη τη στιγμή, στην εξελισσόμενη συζήτηση ζήτησε να παρέμβει ο κ. Βελόπουλος στρέφοντας επίσης τα βέλη του στην ΝΔ: «Γιατί δεν αλλάζει τη Συμφωνία; Να γίνει εξεταστική Επιτροπή, να γίνει συζήτηση γιατί υπέγραψε ο Κοτζιάς και γιατί δεν αλλάζει η ΝΔ τη Συμφωνία.. Είναι επαίσχυντη η Συμφωνία, προδοτική τη λέει ο λαός», είπε.

«Για την ΝΔ θεμελιώδης αρχή είναι το προφανές δικαίωμα κάθε βουλευτή να μιλάει και να ψηφίζει κατά συνείδηση», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Σπ. Λιβανός, και συνέχισε: «Διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με επιβλαβή συμφωνία, καθώς τη θεωρούμε υποχώρηση από κεκτημένα προηγούμενων κυβερνήσεων. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την κύρωση, έως και πρόταση δυσπιστίας είχαμε καταθέσει. Αλλά από τη στιγμή που υπογραφόταν θα έπρεπε να εφαρμοστεί, η χώρα πρέπει να έχει συνέχεια». 

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε: «Τι μήνυμα θα έστελνε για τη χώρα μας μια πράξη ακύρωσης της συμφωνίας; Ότι αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις, ειδικά όταν το διεθνές δίκαιο είναι ασπίδα έναντι της Τουρκίας. Είναι κράτος δικαίου η Ελλάδα. Διαφωνήσαμε με Πρέσπες, αλλά από τη στιγμή που ψηφίστηκε, οφείλουμε να τηρούμε. Σε όσους ψαρεύουν στα όλα νερά λαϊκισμού θέλω να πω ότι δεν έχουν το μονοπώλιο στην αγάπη για την πατρίδα. Σε όλους τους εκλεγμένους εκπρόσωπους του έθνους ανήκει αυτή η αγάπη. Με αστάθεια στο γεωπολιτικό σκηνικό, και με την επιθετικότητα Τουρκίας, δεν είναι ώρα κατασκευής εσωτερικών εχθρών. Η χώρα πλήρωσε με αίμα τον διχασμό. Δεν επιτρέπεται η κερδοσκοπία στα εθνικά θέματα από κανένα». Λίγο πριν κλείσει δε την τοποθέτηση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε ότι και το 2013 υπήρξε υπόθεση στη βάση κατηγορίας «περί έσχατης προδοσίας» με αφορμή -τότε- τα μνημόνια.

«Είμαστε σαφέστατα κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής στάσης και αυτό το λέει η παράταξη που υπέστη τέτοια δίωξη η οποία είχε, δυστυχώς, συμμάχους λίγα μέτρα πιο κάτω (ενν. Την πλατεία Συντάγματος τον καιρό των μνημονίων) όταν εκεί μιλούσαν για εσχάτη προδοσία», τόνισε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Μιχ. Κατρίνης και συνέχισε: «Είναι σήμερα ένα μίναι μάθημα για όλους όσοι με ευκολία, για να δρέψουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, ακουμπάνε στο κύμα λαϊκισμού. Καλούμε τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν γενναία και ειλικρινή αυτοκριτική γιατί επέτρεψαν ανάλογες συμπεριφορές, με σιωπή, ανοχή και δυστυχώς πολλές φορές συγκατάθεση τους».

Χωρίς να απαντήσει σε αυτές τις παρατηρήσεις, λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, επανέλαβε τα επικριτικά που είχαν λεχθεί για την ΝΔ: «Είναι σαφές ότι τότε η ηγεσία της ΝΔ προσπάθησε να συμπεριλάβει στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, να προσμετρηθούν, να συναθροιστούν με αυτό, οι απόψεις των πιο ακραίων. Ήταν μια γκρίζα εποχή ως προς τον τακτικισμό τον ακραίο από πλευράς ηγεσίας ΝΔ. Υπήρξε και ιστορική συνεδρίαση κατά την οποία επίσης τα φαινόμενα των διαφορετικών απόψεων μέσα στο κόμμα της ΝΔ ήρθαν στην επιφάνεια με εκρηκτικό τρόπο».

Αμέσως απάντησε ο κ. Λιβανός: «Αδικηθήκαμε παραταξιακά. Η ΝΔ διαχρονικά στάθηκε με μετριοπάθεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου. Ποτέ δεν ταυτίστηκε με ακραίες δυνάμεις και λογικές», είπε για να συμπληρώσει: «Με αναγκάζετε να θυμίσω ότι το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπορεύτηκε με ακραίες λογικές Αλλά, ας τα αφήσουμε πίσω. Πρέπει να κερδίσουμε το μέλλον επουλώνοντας πληγές του παρελθόντος και όχι βγάζοντάς τις μπροστά σε κάθε ευκαιρία».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Χρ. Κατσώτης ανέφερε: «Δεν πρέπει μια πολιτική να ποινικοποιείται». Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα συμφώνησε: «Πράγματι δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική στάση των βουλευτών».

Όπως ανακοινώθηκε, στην διεξαχθείσα ψηφοφορία έλαβαν μέρος βουλευτές. Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν 11, κατά 207 βουλευτές, ενώ υπήρξε και ένα «παρών».

Νωρίτερα, υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Δ.Χατζηδάκη -για υπόθεση από την εποχή που ήταν Δήμαρχος- ψήφισαν 214 βουλευτές, ενώ κατά επτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή