Ενα νέο «ΕΣΠΑ» προς αξιοποίηση

Ενα νέο «ΕΣΠΑ» προς αξιοποίηση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από ένα δεύτερο «ΕΣΠΑ» εξασφαλίζει η Ελλάδα με τη χθεσινή πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση την οποία της αναλογούν επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και δάνεια 9,4 δισ. ευρώ, όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι πόροι θα κατευθυνθούν σε δύο προορισμούς: Εναν που θα καθοριστεί με εθνικά κριτήρια και θα αφορά τον τομέα της υγείας, τη στήριξη των επιχειρήσεων και του εισοδήματος των εργαζομένων και έναν που θα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την έρευνα και τεχνολογία κ.λπ. Οπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Alpha, η πρόταση είναι φιλόδοξη, γενναιόδωρη και καλύπτει τις ανάγκες της χώρας για να βγει από την κρίση.

Στην πραγματικότητα, η πρόταση της Κομισιόν ξεπέρασε τα πιο φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει απ’ όσα είπε χθες ο κ. Σχοινάς, αλλά και από πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, πολλοί παράγοντες συνηγόρησαν ώστε να εισηγηθεί η Κομισιόν μια τέτοια γενναιόδωρη κατανομή προς την Ελλάδα. Ο πρώτος ήταν το προβλεπόμενο από την Επιτροπή ποσοστό ύφεσης, 9,7%, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεύτερον, αναγνωρίστηκε η γεωπολιτική σημασία της χώρας, ως σύνορο της Ευρώπης, και η πίεση που υφίσταται λόγω του προσφυγικού. Τρίτον, επιβραβεύθηκε η συνέπεια της κυβέρνησης στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και αναγνωρίστηκε η ανάγκη αυτή να συνεχιστεί, ώστε να μην ακυρωθεί ο κόπος τόσων μνημονιακών χρόνων. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι καλές επιδόσεις στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και η συνετή χρήση των δημοσιονομικών πόρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, μέτρησαν θετικά για την Κομισιόν.

Η προσθήκη πόρων 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 4 χρόνια μόνο από τις επιχορηγήσεις δεν συνοδεύεται από μνημονιακού τύπου αιρεσιμότητα, παρά μόνο από την τήρηση των υποχρεώσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως ισχύει και σήμερα για όλες τις χώρες. Σχετικά με τα δάνεια, πηγή του οικονομικού επιτελείου έλεγε χθες ότι είναι μια ακόμη ανοιχτή εναλλακτική, την οποία θα μπορέσει, αν θέλει, να αξιοποιήσει η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή