«Oλοι εναντίον όλων» στη Βουλή

«Oλοι εναντίον όλων» στη Βουλή

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρουσιακό περιβάλλον, η ένταση του οποίου προσομοιάζει με εκείνο που επικρατεί σε προεκλογική περίοδο, διαμορφώνεται στους κόλπους της εθνικής αντιπροσωπείας, κατά την τρέχουσα συγκυρία μετάβασης σε μια νέα κανονικότητα: τα κόμματα της αντιπολίτευσης κλιμακώνουν σχεδόν με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα –νομοθετικό, ελεγκτικό, ή ακόμα και σε ζητήματα διαδικαστικά– την κριτική τους προς την κυβέρνηση.

Οι τόνοι που έχουν ανεβεί ήδη στις συζητήσεις επί των «απλών» νομοσχεδίων κύρωσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θεωρούνται πρόκριμα για το τι θα επακολουθήσει, καθώς η κυβέρνηση ως γνωστόν σχεδιάζει να φέρει προς κύρωση πολλά και σοβαρά νομοθετήματα, διατηρώντας ανοιχτή και δίχως «θερινή διακοπή» ή και χωρίς «θερινά τμήματα» την Ολομέλεια. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τον πρώτο λόγο, οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται ακόμα και για διαδικαστικά ζητήματα (αποχώρηση από συνεδριάσεις ή και ψηφοφορίες), ενώ επανέρχεται -–μετά αρκετό καιρό– ακόμα και η μομφή περί «κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων». Οι επιθετικές διαθέσεις καταγράφονται διαρκώς, με τελευταίο παράδειγμα χθες στη συζήτηση επί εισαγγελικής πρότασης για άρση ασυλίας βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, μετά μήνυση ιδιωτών αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση απερρίφθη με συντριπτική πλειοψηφία (μόνο η Ελληνική Λύση ψήφισε «υπέρ»), αλλά κατά τη διαδικασία ανέβηκαν οι τόνοι, εξαιτίας αντικυβερνητικών παρεμβάσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική αυτή φαίνεται επί του παρόντος να παρασύρει σε όξυνση του αντιπολιτευτικού λόγου και το ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές του οποίου ωστόσο φροντίζουν να τηρούν μεγάλες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου –όπως σχολιάζεται– να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η στάση αυτή συνιστά ένα είδος θετικής απάντησης στη γνωστή πρόσκληση του κ. Τσίπρα για συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται πέραν του ΚΙΝΑΛ και τα βέλη του ΚΚΕ, που επίσης επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ βάσει των όσων πολιτικών υιοθέτησε την προηγούμενη περίοδο ως κυβέρνηση.

Εντονότατα αντικυβερνητικός είναι και ο λόγος που αρθρώνει το ΜέΡΑ25, αλλά αποφεύγοντας από την πλευρά του την ανάλογη κριτική και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχείς είναι και οι επιθέσεις κατά της Ν.Δ. από την Ελληνική Λύση, με σχεδόν μονοθεματική επιχειρηματολογία: το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή