Διπλό μήνυμα προς την Αγκυρα

Διπλό μήνυμα προς την Αγκυρα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό μήνυμα για την ανάγκη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας, αλλά και ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο, αποστέλλει η Αθήνα προς την Αγκυρα, μετά τη σύσκεψη που είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλο. Η Αθήνα επιθυμεί διαύλους επικοινωνίας αναφέρει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, ωστόσο την ίδια στιγμή λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Η κατάσταση στην Τουρκία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κατέλαβαν μεγάλο μέρος των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους δύο υπουργούς, όπου και διαπιστώθηκε πως, παρότι δεν έχουμε κάποια εξέλιξη επί της ουσίας, τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει κάποια αποκλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταγράφεται μείωση των παραβιάσεων και των παραβάσεων σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Η ίδια πηγή παρέπεμπε και στην πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση στον νότιο Εβρο ως τεχνικό ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οζουγκέργκιν είχε δηλώσει ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους Ελληνες συναδέλφους μας αφότου προέκυψε η υπόθεση. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για μια συνοριακή διαφωνία, αλλά για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που έχουν κοινά χερσαία σύνορα. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, ας μην το μετατρέψουμε σε ζήτημα».

Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν και στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη (Star), ο οποίος είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση «θέλει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά παράλληλα λαμβάνει κάθε μέτρο για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και των συνόρων μας». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σίγουρη για τα δίκαιά της, αλλά έχει και αυτοπεποίθηση. «Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, ότι πρέπει ντε και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε και πολλά δεν μπορούν να λυθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας», είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από την Αθήνα τονίζεται με κάθε τρόπο ότι ο φράχτης στον Εβρο θα ολοκληρωθεί. Χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε από τον Εβρο ότι «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία». «Το ότι είμαι στον Εβρο σήμερα δεν αποτελεί είδηση πια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας. Εδώ φυλάσσονται σύνορα. Συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων σε καθημερινή βάση.

Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αναφερόμενος στην ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα με επιπλέον 400 αστυνομικούς από τα ΜΑΤ και άλλες υπηρεσίες, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς η προγραμματισμένη πρόσληψη των 400 συνοριοφυλάκων καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας. «Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί».

Παρέμβαση ΗΠΑ για ελληνοτουρκικά

Για συστηματική προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αμβλυνθούν οι τριβές ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, ώστε να μην εξελιχθούν σε κρίσεις έκανε λόγο χθες ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε διαδικτυακή εκδήλωση του think tank German Marshall Fund. «Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Πάλμερ. Και συμπλήρωσε ότι «συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό». Ως προς την κατάσταση στον Εβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που έκανε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, όπου και είχε μιλήσει για πιέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία ταυτίζονται με εκείνα της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή