H «μάχη» των ΠΝΠ στη Βουλή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ζητήματα μείζονος σημασίας εξαιτίας της συγκυρίας, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και η διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών της, να επιχειρείται να ρυθμιστούν μέσω νομοθετικών διατάξεων και σειράς τροπολογιών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η συζήτηση και ψήφιση, αργά το απόγευμα, νομοσχεδίου για την κύρωση δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, το οποίο έχει ήδη εμπλουτιστεί με «πολυτροπολογίες» αρμοδιότητας πολλών υπουργείων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρμόδιες επιτροπές, υπέρ του νομοσχεδίου είχαν ψηφίσει μόνο οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, το είχαν καταψηφίσει το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση είχαν επιφυλαχθεί να εκφράσουν την τελική στάση τους σήμερα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, να έχει ασκήσει εντονότατη κριτική, που, όπως σχολιάστηκε, μοιάζει να οδηγεί σε καταψήφιση του σχεδίου νόμου. Πέραν της γενικευμένης αντιπολιτευτικής κριτικής και της συνεχούς προβολής του προγράμματος που παρουσίασε προ ημερών στο Ζάππειο ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του εισηγητή του επικεντρώνει στην πτυχή των «απευθείας αναθέσεων» που, όπως επισημαίνεται, εμπεριέχει άρωμα σκανδάλων. «Οσο ψάχνουμε τις δύο ΠΝΠ, είναι πραγματικά ανεξάντλητη η ευρηματικότητα αυτού που τις πέρασε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Παπαχριστόπουλος. Μίλησε, στο πλαίσιο αυτό, για περιπτώσεις σε συγκεκριμένη υγειονομική περιφέρεια, με τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, πάντως, να αντιδρά άμεσα: «Δεν έχει γίνει καμία απευθείας ανάθεση στους διαγωνισμούς στους οποίους αναφέρεστε. Ολοι έχουν γίνει κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης και τηρουμένων όλων των διαδικασιών». Ο κ. Παπαχριστόπουλος επέμεινε αναφερόμενος σε πράξη του υπουργού Τουρισμού, σημειώνοντας ότι έχει στοιχεία και πως για το όλο ζήτημα έχουν καταθέσει ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένουν απαντήσεις.

Πέραν των γενικότερων πολιτικών ζητημάτων και των διατάξεων των ΠΝΠ, ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις τροπολογίες που σχεδιάστηκε να συμπεριληφθούν στο νομοθέτημα. Ως χθες το απόγευμα είχαν κατατεθεί τρεις (ως γνωστόν, αρμοδιότητας των υπουργείων Δικαιοσύνης, Τουρισμού και Οικονομικών), ενώ αναμενόταν και ακόμη μία, που χαρακτηρίζεται κρίσιμη και αφορά ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, και αρκετές βουλευτικές τροπολογίες, με εκείνη που κατέθεσε σύσσωμη η Κ.Ο. του Κομμουνιστικού Κόμματος να ξεχωρίζει, καθώς πρώτος υπογράφων είναι ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να την παρουσιάσει με παρέμβασή του στην αίθουσα της Ολομέλειας. Η τροπολογία αυτή αφορά τη ΛΑΡΚΟ και το μέλλον των εργαζομένων της.

Η παρουσία του κ. Κουτσούμπα στη συνεδρίαση, σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών κύκλων, ενδεχομένως να «συμπαρασύρει» και άλλους πολιτικούς αρχηγούς να μιλήσουν σήμερα, κάτι το οποίο θα μετατρέψει εκ νέου μια συνεδρίαση νομοθετικού έργου σε άτυπη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται ως ξεχωριστής σημασίας και τροπολογία με πρώτο υπογράφοντα τον τέως υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, που αφορά την «αναστολή υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας». Την ίδια στιγμή, το ΚΙΝΑΛ καταθέτει προς συζήτηση και έγκριση άλλες τροπολογίες, για την «καταβολή παροχών και επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους της ΕΑΒ και της ΕΑΣ» και για «επέκταση της δυνατότητας πληρωμής του 50% του μηνιαίου μισθώματος στην Digea για την περιφερειακή τηλεόραση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή