Πρόσκληση για επενδύσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τέταρτο και κεντρικότερο στόχο εστιάζει πλέον σταδιακά το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πανδημία. Ο πρώτος ήταν η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας, ο δεύτερος η σταδιακή και χωρίς πισωγυρίσματα στο υγειονομικό κομμάτι άρση των περιορισμών, ο τρίτος η επανεκκίνηση του τουρισμού που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, και ο τέταρτος για τον οποίο και ο λόγος, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα.

Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έχει πιάσει ξανά το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει πριν από την πανδημία, προχωρώντας σε πολλές επαφές και αναζήτηση επενδύσεων για τη χώρα, βάζοντας πλέον στο οπλοστάσιό του και την αξιοπιστία που κέρδισε η χώρα από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είχε, την Πέμπτη το απόγευμα, συνάντηση με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσείλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και με τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που τις εμπιστεύθηκαν. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ορόσημο» για την εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα τις πρόσφατες ανακοινώσεις εξαγορών δύο ελληνικών εταιρειών, της Softomotive και της Think Silicon από δύο κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις, τη Microsoft και την Applied Material, αντίστοιχα. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν, ανήκουν στο δίκτυο του οργανισμού υποστήριξης επιχειρηματικότητας Endeavor Greece.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός πως ο εκπρόσωπος της Microsoft, Τσαρλς Λαμάνα, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα, που θα είναι το πρώτο κέντρο της Microsoft σε επίπεδο Ερευνας και Ανάπτυξης στη χώρα και θα ενισχύσει περαιτέρω τον αντίκτυπο της εξαγοράς στην τοπική οικονομία. Βασική στόχευση του Μαξίμου είναι όλη η θετική δημοσιότητα που έχει πάρει η χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας να μπορέσει να κεφαλαιοποιηθεί και να μετατραπεί σε δύναμη πυρός σε όλα τα επίπεδα και φυσικά σε αυτό των επενδύσεων, προσφέροντας «ασφάλεια» σε όσους θέλουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα. Αυτό είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών ζητώντας τους να επενδύσουν. «Απευθύνω έκκληση να διαδώσουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να βρίσκεται στο πεδίο ενδιαφέροντος των εταιρειών του κλάδου τους. Διαθέτει πολιτική σταθερότητα, ταλαντούχους ανθρώπους, το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς και μια κυβέρνηση που θεωρώ ότι αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει για να στηρίξει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσονται ταχύτατα».

Στο ίδιο πλαίσιο του σχεδιασμού και της ανάταξης της επόμενης μέρας εντάσσεται και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με εργαζομένους διάφορων κλάδων και αντικείμενο τη νέα πραγματικότητα που προκάλεσε η πανδημία στους χώρους της οικονομίας και της απασχόλησης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πάγιος και κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας, η διατήρηση των εισοδημάτων, η στήριξη των ανέργων, αλλά και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής που προτάσσει την επιδότηση της εργασίας από την παροχή βοηθημάτων ανεργίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι υπάρχει περιθώριο περιορισμού των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας φέτος, αλλά και θεμελίωσης των προϋποθέσεων για δυναμική ανάκαμψη το επόμενο έτος. «Πιστεύω ειλικρινά ότι έχουμε κάθε δυνατότητα, με τις παρεμβάσεις μας, να μετριάσουμε την επίπτωση της ύφεσης –αυτό προσπαθούμε να κάνουμε– και ταυτόχρονα να βάλουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή