Το νέο μετριοπαθές προφίλ του Τσίπρα και το Κέντρο

Το νέο μετριοπαθές προφίλ του Τσίπρα και το Κέντρο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα σημάδια στην Κουμουνδούρου δείχνουν πως η στροφή προς το Κέντρο είναι μια ειλημμένη απόφαση από τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εκκινήσει σιγά σιγά και τις προσυνεδριακές διαδικασίες. «Πρέπει να περιμένουμε τον Ιούλιο για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τον χρόνο του συνεδρίου», τόνιζε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας στην «Κ», αποκλείοντας τα σενάρια που έχουν ακουστεί το κορυφαίο όργανο του κόμματος να συγκληθεί, ψηφιακά μάλιστα, πιο νωρίς από το φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε του εμφάνιση συνεχίζει να φιλοτεχνεί το προφίλ ενός μετριοπαθούς ηγέτη που απευθύνεται πέρα από την Αριστερά σε όλο το φάσμα του μεσαίου χώρου, αδειάζοντας συνεχώς τις πιο δυναμικές αντιπολιτευτικά φωνές της Κουμουνδούρου. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξή του στον ALPHA παραδέχθηκε πως του ασκήθηκε εσωκομματική κριτική για τη στάση που κράτησε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, παρ’ όλα αυτά επέλεξε να «μην κουνήσει το δάχτυλο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Με αυτό το σκεπτικό, της απομόνωσης ενός σκληρού πυρήνα, κινήθηκε και ο Ανδρέας Ξανθός που συνεχάρη τον Σωτήρη Τσιόδρα για την ενημέρωση που παρείχε στους πολίτες (με άρθρο του στα «Νέα»). Γραμμή συνεννόησης για το πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε. κράτησε χθες και η Πολιτική Γραμματεία που εκτίμησε πως «πρόκειται για μια πρόταση σε θετική κατεύθυνση η οποία δικαιώνει τις διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για την οικονομική πολιτική της Ενωσης και τη νέα αρχιτεκτονική της».

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά πως η σύγκλιση με το ΚΙΝΑΛ θα προέλθει μέσα από μια συνολική διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με βασικό στοιχείο τα δύο κόμματα να συναντηθούν και στο πολιτικό ύφος. Το τελευταίο διάστημα στελέχη από την «παλαιά φρουρά» αρχίζουν και βλέπουν θετικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Βασικός λόγος είναι οι αντιπολιτευτικοί τόνοι που έχει ανεβάσει απέναντι στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. «Εχουμε σημειώσει τη μετακίνηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ως προς τη βασική παραδοχή ότι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία πρέπει να αποδεσμευθεί πλήρως από τα φιλελεύθερα δόγματα και τις νεοφιλελεύθερες επιταγές που ήταν ακριβώς επί μία εικοσαετία το μοντέλο της κοινής ατζέντας με τους νεοφιλελεύθερους και οδήγησε τη σοσιαλδημοκρατία εκεί που την οδήγησε», τόνισε ο Νίκος Βούτσης στο «indicator.gr».

Αυτή την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ βαδίζουν μαζί στη σκληρή κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση για την οικονομία. Οι «δημοσκόποι» της Κουμουνδούρου κάνουν «φύλλο και φτερό» τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων και όπως δηλώνουν η εικόνα που κατέγραψε η Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA είναι ενδεικτική. Σημειώνουν πως το 51% των ερωτηθέντων έχει μάλλον αρνητική εντύπωση για το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία (42% μάλλον θετική) και ίδια είναι η εικόνα για τα εργασιακά. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή