ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειστοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ΚΙΝΑΛ – Μαξίμου

kleistoi-oi-diayloi-epikoinonias-kinal-amp-8211-maximoy-2380751

H τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής την περασμένη Τετάρτη μπορεί να μην… έβγαλε ειδήσεις, ωστόσο, η έντονη «αντισυντηρητική» της απόχρωση, αλλά και τα ανοίγματα προς τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ανέδειξαν κάποια βασικά συμπεράσματα για τις κατευθύνσεις των επόμενων μηνών.

Πρώτον και κυριότερον, ότι με την επερχόμενη ύφεση να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο, το ΚΙΝΑΛ παγιώνει τη θέση του ως μια σκληρή αντιπολιτευτική φωνή απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη, δεδομένου ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα δημιουργήσει σαφώς πρόσφορο έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη στην «Κ», οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Μαξίμου, που ήταν ανοιχτοί σε πληθώρα πεδίων το πρώτο εξάμηνο μετά τις εκλογές, έχουν ουσιαστικά κλείσει, ειδικά μετά την αποτυχία εξεύρεσης κοινού εδάφους για τον εκλογικό νόμο.

Δεύτερον, παρότι στο ΚΙΝΑΛ δεν θεωρούν το σενάριο περί πρόωρων εκλογών το επικρατέστερο, εντείνονται οι προσπάθειες για αύξηση της εκλογικής του επιρροής, με τη στόχευση να είναι διπλή: αφενός, να αποκοπεί η απήχηση του πρωθυπουργού προς τη βάση του (όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις) και αφετέρου, να επιτευχθεί η προσέλκυση των «σοβαρών και υπεύθυνων φωνών» εξ αριστερών. Στόχευση η οποία είναι εμφανής, τόσο στα μηνύματα περί «γνήσιας σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας» και στο σκληρό ροκ προς την κυβέρνηση στην οικονομία όσο και στη διαφοροποίηση από τη ρητορική της Κουμουνδούρου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της τελευταίας πτυχής, άλλωστε, αποτέλεσαν τα καυστικά σχόλια για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε στο Ζάππειο, αλλά και η στάση της Χαρ. Τρικούπη στο ζήτημα του Εβρου, όπου ασκήθηκε μεν αυστηρή κριτική για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, ωστόσο κατεγράφη και σαφής αποστασιοποίηση από τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «εισβολής σε ελληνικά εδάφη».

Στοίχημα

Με δεδομένο, πάντως, ότι το χάσμα από την κυβέρνηση ολοένα και μεγαλώνει, ένα μεγάλο στοίχημα για το ΚΙΝΑΛ θα αποτελέσει η άμυνά του απέναντι στις συνεχείς απόπειρες προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εύλογα αναδεικνύει την «αριστερόστροφη» μετατόπιση της Χαρ. Τρικούπη. Είναι γεγονός ότι σε επίπεδο ηγεσίας, η κ. Γεννηματά δεν έχει αφήσει κάποιο διαυγές ανοιχτό παράθυρο προς την Κουμουνδούρου, ωστόσο οι τοποθετήσεις, κυρίως ιστορικών πασοκικών στελεχών, περί διαλόγου προκαλούν αναζωπυρώσεις και εσωκομματικό προβληματισμό. Αναδεικνύονται δε από την «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» πτέρυγα ως πηγή κινδύνου για την αυτόνομη πορεία, αλλά και για ενδεχόμενη επαναφορά του «ασαφούς πολιτικού στίγματος», που εκτιμάται ότι κόστισε πολύ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΚΙΝΑΛ θα επιχειρήσουν να «χτίσουν» το προσεχές διάστημα πάνω στην έλλειψη βηματισμού που εκτιμούν ότι εκπέμπει η Κουμουνδούρου, εξ ου άλλωστε και το προσκλητήριο προς προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου, ενόψει σειράς ζυμώσεων που θα αποτελέσουν τη «γέφυρα» έως την προγραμματική συνδιάσκεψη του φθινοπώρου.

Επιπλέον, η ηγεσία φαίνεται να επενδύει και στις μετρήσεις που θέλουν την κ. Γεννηματά πιο «δημοφιλή» αρχηγό της αντιπολίτευσης. Γεγονός που καλείται να μεταφράσει σε απτά κέρδη, τόσο συνολικά για την παράταξη όσο και, σε εσωκομματική επίπεδο, για την ίδια την πρόεδρο. Αλλωστε, ακόμη κι αν δεν έρθουν πρόωρες εκλογές, από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη μάχη της ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, εντός του 2021.