Σημειολογική επανεκκίνηση την 7η Ιουλίου

Σημειολογική επανεκκίνηση την 7η Ιουλίου

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημερομηνία ορόσημο θα είναι φέτος η 7η Ιουλίου, όχι μόνο γιατί συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, αλλά κυρίως γιατί θα αποτελέσει τη σημειολογική επανεκκίνηση για την επόμενη μέρα της χώρας μετά την πανδημία. Μία επανεκκίνηση η οποία έχει πλέον στο ρεζερβουάρ της περί τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ, που όπως εκπέμπουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η λελογισμένη αξιοποίησή τους μπορεί να αναμορφώσει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Συνεπώς, η πρώτη επέτειος της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνοδεύεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όχι απλώς με έναν απολογισμό του τι έγινε τον ένα χρόνο που πέρασε και το τι κατάφερε η πλειοψηφία, αλλά κυρίως με μία αναλυτική παρουσίαση του πλάνου της επόμενης μέρας και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Η πρόσφατη σύσταση «κυβερνητικής επιτροπής βιομηχανίας» δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο που έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός. Η φράση άλλωστε του κ. Μητσοτάκη πως το ποσό που θα έρθει στα ταμεία της χώρας «δεν θα το σκορπίσουμε σαν νεόπλουτοι», αλλά αντίθετα αποτελεί «μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να το χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο», περιγράφει τη φιλοσοφία πάνω στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός.

Αποτέλεσμα αξιοπιστίας

Τα μεγάλο πακέτο που περιμένει η Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενισχύσει την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας δεν ήρθε πάντως ως διά μαγείας. Κυβερνητικές πηγές αναλύοντας το πώς φτάσαμε μέχρι εκεί, δεν εστιάζουν μόνο στις κινήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, με κομβικότερες τις δύο επικοινωνίες, εντός μιας εβδομάδας, του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω, δείχνοντας τη «μεγάλη εικόνα».

Συγκεκριμένα μιλούν για την «αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας» η οποία ξεκίνησε ήδη από την επομένη της νίκης στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, θυμίζοντας πως ο νέος τότε πρωθυπουργός μιλώντας σε ξένα δίκτυα ζήτησε να παρακολουθούν στενά το πώς θα κινείται η χώρα.

Ακολούθησε ένα μπαράζ ταξιδιών και επαφών του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό, που είχε στόχο να ενισχύσει τη διεθνή θέση της Αθήνας και να στείλει μήνυμα σταθερότητας στον διεθνή παράγοντα και στις αγορές.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως στην παραπάνω μαγιά ήρθε και προστέθηκε η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας που κατέταξε την Ελλάδα στους «ισχυρούς» παγκοσμίως εναντίον της COVID-19. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί πλέον να διαχειριστεί κρίσεις, ακόμα και απρόβλεπτες όπως αυτή του κορωνοϊού» σημειώνει στην «Κ» κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε κερδίσει αυτό το πακέτο εάν δεν είχαμε αυξήσει την αξιοπιστία της χώρας σε όλα τα επίπεδα».

Το παρασκήνιο

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να συμπεριληφθούν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Αθήνα αναφορικά με το «Ταμείο Ανάκαμψης». Πρώτον, να είναι μεγάλο και φιλόδοξο. Δεύτερον, να είναι ευέλικτο, καθώς  στις προτάσεις της Επιτροπής, προβλέπεται ο τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Τρίτον, να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια και τέταρτον, να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό. Σε όλα τα παραπάνω έπαιξε ρόλο και το παρασκηνιακό σπριντ της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενα στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, όπως ο Αλ. Πατέλης, προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ο Ιω. Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε. και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, συνεπικουρούμενοι από τον Ελληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαρ. Σχοινά, έδωσαν μάχη ώστε να κατοχυρώσουν την όσο το δυνατόν πλεονεκτικότερη θέση στον καταμερισμό των τελικών ποσών, προτάσσοντας το μεγάλο πλήγμα που υπέστη η ελληνική οικονομία στον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή