Δεύτερη βόμβα στην Παραμυθιά προβληματίζει την κυβέρνηση

Δεύτερη βόμβα στην Παραμυθιά προβληματίζει την κυβέρνηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μερικών ημερών, στο αστυνομικό τμήμα και στο κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στις Αρχές, που ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ αυτών και την περίπτωση να πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εξτρεμιστών Αλβανών.

Τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στον αυλόγυρο του ιερού ναού του Αγίου Δονάτου, πολιούχου της Παραμυθιάς και λατρευτικού θρησκευτικού συμβόλου της ευρύτερης περιοχής. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει τον μηχανισμό πίσω από τοίχο ώστε τα θραύσματα και το ωστικό κύμα να μην κατευθυνθούν προς τον παρακείμενο κεντρικό δρόμο όπου την ώρα της έκρηξης κυκλοφορούσαν άνθρωποι, που επέστρεφαν στα σπίτια τους από την πρωτοχρονιάτικη διασκέδαση.

Ο μηχανισμός

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο μηχανισμός αποτελούνταν από εκρηκτική ύλη, που χρησιμοποιούσε ο αλβανικός στρατός και από φιτίλι, το οποίο έδωσε στους δράστες περιθώριο περίπου δύο λεπτών για να απομακρυνθούν. Αυτοί που τοποθέτησαν τη βόμβα μάλλον δεν επεδίωκαν να προκαλέσουν ανθρώπινα θύματα, αν και αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Το πιθανότερο ήταν ότι προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν κάποιους άλλους στόχους. Με πανομοιότυπο τρόπο είχε σημειωθεί και η βομβιστική επίθεση και στο κτίριο του αστυνομικού τμήματος, που επίσης βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης της Παραμυθιάς πριν από δύο εβδομάδες. Και τότε, οι υποψίες είχαν στραφεί σε κυκλώματα της νύχτας, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν πιεσθεί από τις τοπικές αστυνομικές αρχές και είχαν αντιδράσει με την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στο κτίριο του αστυνομικού τμήματος.

Το νέο χτύπημα και κυρίως η επιλογή του στόχου οδηγεί τις διωκτικές Αρχές στην επέκταση των ερευνών τους και πέραν του χώρου του οργανωμένου κοινού εγκλήματος. Λαμβάνονται υπ’ όψιν και απειλές που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από εξτρεμιστικούς αλβανικούς κύκλους για επέκταση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και στην Ελλάδα. Τέτοιες απειλές έχουν αφ’ ενός εμφανισθεί σε δημοσιεύματα περιθωριακών εντύπων στα Τίρανα, που εκδίδονται από σωματεία Αλβανοτσάμηδων, και αφ’ ετέρου διατυπωθεί από εξτρεμιστικά εθνικιστικά στοιχεία του UCΚ.

Ας σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στην Παραμυθιά, τα μέτρα φρούρησης στα ελληνοαλβανικά σύνορα έχουν ενταθεί, προκειμένου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο διείσδυσης εξτρεμιστικών στοιχείων από την Αλβανία.

Ο Ευρωστρατός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT