Μήνυμα Ε.Ε. σε Τουρκία μέσω Μπορέλ

Μήνυμα Ε.Ε. σε Τουρκία μέσω Μπορέλ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διπλωματικό μαραθώνιο με σκοπό την ενημέρωση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την κινητοποίηση της Ε.Ε. και την άσκηση πιέσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο την κατακόρυφη αύξηση του τουρκικού επεκτατισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, αποδύεται η Αθήνα. Ηδη χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από την Αγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημάνθηκε ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει κανονικά στον προγραμματισμό της, περιγράφοντας μάλιστα τις περιοχές που βρίσκονται έως και έξι ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, την Κάσο, την Κάρπαθο και την Κρήτη ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ενώ χθες το απόγευμα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν διακήρυξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατ. Μεσόγειο, «χωρίς κανένα συμβιβασμό».

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον, ζήτησε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή». Ο κ. Φάνον ήταν ιδιαίτερα σαφής ως προς το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα. «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών, αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις». Η Τουρκία «είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση», κατέληξε ο κ. Φάνον.

Από την πλευρά του υπ. Εξωτερικών, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα διαθέτει ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης. Τονίζεται ότι έχουν γίνει ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως νέες επιστολές προς τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέχεια αυτών που ήδη του έχουν κοινοποιηθεί τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Στις επιστολές τονίζεται, μεταξύ άλλων, το εύρος των επιπτώσεων των τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Αθήνα ζητεί, επίσης, τη διακοπή της σιωπηρής διαδικασίας για την άνευ ψηφοφορίας ανάδειξη προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, θέση για την οποία μοναδικός υποψήφιος είναι ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μυστική ψηφοφορία, κάτι που θα αποτελεί και έμμεση μομφή για το πρόσωπο του προέδρου της Γ.Σ. από μέρος των χωρών του ΟΗΕ.

Χθες, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων». Ο κ. Μπορέλ επισήμανε, ακόμα, ότι «στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα υψίστης σημασίας. Ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από τον σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται».

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι νέες περιοχές που έχει αιτηθεί η ΤΡΑΟ για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή