Μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα

Μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφα αναμένεται να ανέβει το θερμόμετρο μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ –την Παρασκευή 12 Ιουνίου– για την οικονομία, με την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ», να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί στη Βουλή. Παραδοσιακά, οι δύο ερωτοαπαντήσεις της Ωρας του Πρωθυπουργού δεν γίνονται μέσα στο αυστηρό χρονικό πλαίσιο του κανονισμού, και στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως θα είναι μια καλή ευκαιρία προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει για άλλη μία φορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Τσίπρας θα ρωτήσει τον πρωθυπουργό αν «είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της Ε.Ε. μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει».

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναδείξουν πως ο κόσμος της αγοράς έχει μείνει χωρίς ουσιαστική βοήθεια και γι’ αυτό οι επαφές μαζί τους από τον πρόεδρο και τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα είναι πλέον καθημερινές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε στον Real FM τα μέτρα της κυβέρνησης φοβικά, συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα ρευστότητας και η πολιτική της θα οδηγήσει σε μια αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων».

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών, επισημαίνοντας, με βάση και την πρόταση χρηματοδότησης της Ε.Ε., πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σήμερα για να μη στηριχθούν οι επιχειρήσεις. «Σε ό,τι αφορά την πρόταση για τη μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 50%, μονίμως πλέον, το είχαμε προτείνει ένα χρόνο πριν, που δεν ήμασταν σε κρίση. Φανταστείτε τώρα που είμαστε σε κρίση. Θα κληθεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει μια προκαταβολή φόρου τώρα με βάση το περυσινό εισόδημά του, το 2019, που ήταν μια καλή χρονιά. Αρα αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υλοποιηθεί», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απλώνοντας τη «βεντάλια» της αντιπολίτευσης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από το χαρτοφυλάκιό του κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές μπάχαλο» στον τουρισμό. Στην Κουμουνδούρου ανέφεραν πως «τη μία μέρα το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει κατάλογο με 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα και την αμέσως επόμενη αναρτά κατάλογο του ΥΠΕΞ με διαφορετικό περιεχόμενο, που περιλαμβάνει ακόμα και αεροδρόμια υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Ξεχνώντας φυσικά και στις δύο περιπτώσεις τις αρχικές του δεσμεύσεις για διαγνωστικά τεστ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή