Βουλή: Ανάγκες, σχέδια και προσδοκίες για τη θέση των ΑΜΕΑ στη χώρα

Βουλή: Ανάγκες, σχέδια και προσδοκίες για τη θέση των ΑΜΕΑ στη χώρα

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με το ευαίσθητο ζήτημα του τουρισμού για τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα, τις προοπτικές και τις ήδη δρομολογούμενες δράσεις στην Ελλάδα, καταγράφηκαν σήμερα στη Βουλή, κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ο υπουργός Τουρισμού Θ. Θεοχάρης και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη κατάσταση και τις αναγκαίες άμεσε; κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ υπήρξαν και αξιοπρόσεκτες παρεμβάσεις βουλευτών με επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως εκείνη της κυρίας Αγγελικής Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25).

Άπαντες επισήμαναν ότι το πρόβλημα προσβασιμότητας στη χώρα αφορά συνολικά την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με κάποιας μορφής αναπηρία και δεν περιορίζεται μόνο στον τουριστικό τομέα, ενώ υπογραμμίστηκε και η ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο κόσμος των επιχειρήσεων.

Οι κατασκηνώσεις

Κατά την έναρξη της τοποθέτησης του ο κ. Βαρδακαστάνης, λόγω και της συγκυρίας, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα των Κατασκηνώσεων.

“Ως προς αυτό, θα ήθελα να ενημερώσω την Επιτροπή ότι λόγω των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού, ακόμη η Ειδική Εθνική Επιτροπή Λοιμοξιολόγων, δεν έχει αποφασίσει για την τελική απόφαση, του πότε και αν θα ανοίξουν αυτές οι κατασκηνώσεις” είπε ευθέως η κυρία Μιχαηλίδου και συνέχισε: “Θέλω να σας ενημερώσω με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι πιέζω όσο πιο πολύ μπορώ, τουλάχιστον έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μία απόφαση. Η Επιτροπή μπορώ να σας πω ότι έχει καταλάβει την ανάγκη να αποφανθεί άμεσα, πιέζω μέσα σε αυτή τη βδομάδα να έχουμε άλλη μία συνεδρίαση επάνω σε αυτό και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την πλευρά τους έχω πλέον την συγκατάθεση, ότι το ζήτημα των κατασκηνώσεων ΑμεΑ, θα εξεταστεί τελείως ξεχωριστά, από το ζήτημα λειτουργίας των κατασκηνώσεων παιδιών με τυπική ανάπτυξη”. Παράλληλα η υφυπουργός σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: “Έχουμε 14 κατασκηνώσεις για άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία φιλοξενούσαν 3.570 άτομα με αναπηρία και υπήρχαν 2.000 εργαζόμενοι υποστηρικτικό προσωπικό. Φροντιστές, εργαζόμενοι οι οποίοι επιστημονικά ήταν απολύτως καταρτισμένοι, είναι εργαζόμενοι οι οποίοι προσέχουν και φροντίζουν για τις θεραπείες που χρειάζονται αυτά τα άτομα”. Επίσης, υπενθύμισε ότι “κατά την θερινή περίοδο υλοποιείται και το πρόγραμμα λειτουργία πρότυπης παραλίας με προσβασιμότητα των ΑμεΑ, στο παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρίας της Βούλας, παράρτημα το οποίο ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής”.

Προσβασιμότητα

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε: "Πρέπει να μπορούν να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους, να έχουν την αλυσίδα της μετακίνησης προσβάσιμη, να έχουν προσβάσιμες πόλεις, υπηρεσίες, καταστήματα, να υπάρχει σήμανση, να υπάρχει πραγματικά μια ολοκληρωμένη πολιτική. Εμείς στο υπόμνημα που σας καταθέσαμε περιγράφουμε μια τέτοια πολιτική. Θα πρέπει και οι επιχειρηματίες να αντιληφθούν ότι το να έχουν προσβάσιμες υπηρεσίες, προσβάσιμες υποδομές, αυτό δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επιχειρηματική εξυπνάδα και τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα”.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για θεσμοθέτηση “για πρώτη φορά, Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού¨επισημαίνοντας ότι “συντονιζόμαστε και συντονίζουμε τη χώρα μας με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προσβάσιμου Τουρισμού, το ΕΝΑΤ, με τις σχετικές συνομιλίες να ολοκληρώνονται μέσα στον Ιούνιο”. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι έχουν “ξεκινήσει συνέργειες με εξειδικευμένους φορείς για προγράμματα προσβάσιμου και οικογενειακού τουρισμού”, καθώς και ότι υπάρχει “άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για έναν ιστότοπο με ολοκληρωμένη πληροφόρηση, σχετικά με τα προσβάσιμα καταλύματα, στα οποία μπορούν να διαμείνουν άτομα με αναπηρία, καθώς και για τους προσβάσιμες χώρους που μπορούν να επισκεφτούν στην Ελλάδα”.

Από την πλευρά της η κυρία Αδαμοπούλου τόνισε, επικεντρώνοντας στο θέμα της συνεδρίασης: “Μιλάμε για περίπου 127 εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι έχουν ανάγκη από προσβάσιμες υποδομές. Παρόλα αυτά είναι ούτε ο μισός αριθμός, αυτοί που έχουν την οικονομική ευχέρεια για ταξίδια . Το πρόβλημα, λοιπόν, το βασικότερο, το οποίο αντιμετωπίζουν, όπως εντοπίζεται και στην Ελλάδα, είναι αφενός η έλλειψη οικονομικής δυνατότητας και αφετέρου η έλλειψη υποδομών κατάλληλα σχεδιασμένων για προσβάσιμο τουρισμό”. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισήμανε ότι “πολλοί επιχειρηματίες είναι προσκολλημένοι στο στερεότυπο ότι, αν δαπανήσουν, θα δαπανήσουν σε μία φιλανθρωπική κίνηση, αντί να το δουν ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό και οικονομικό εργαλείο”.

Και πρόσθεσε ειδικά για τη χώρα μας: “Δυστυχώς και παρά τις βελτιώσεις που υπήρξαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ως προς την προσβασιμότητα, υπάρχουν ακόμη ελλείψεις και στους χώρους εστίασης και σε εστιατόρια και σε καφετέριες. Δεν υπάρχουν, κατ’ αρχάς, ούτε οι στοιχειώδεις τουαλέτες, οι ειδικές τουαλέτες για άτομα με αναπηρία. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, οι κατάλληλες υποδομές, αλλά και το θεσμοθετημένο πλαίσιο, το οποίο θα ενθαρρύνει ανάλογες πρωτοβουλίες. Είναι γεγονός ότι ακόμη υπάρχει παραβίαση, εκ μέρους των πολιτών, σε σχέση με τις θέσεις των ΑμεΑ, στην ειδική σήμανση που υπάρχει ως προς τα παρκαρισμένα οχήματα. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επίσης, δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο. Δεν υπάρχει ούτε καν προσωποποιημένη υποστηριζόμενη ξενάγηση στην επίσκεψη, στα αξιοθέατα, στα μουσεία, στα μνημεία”.

Συμπερασματικά, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, αφού υπογράμμισε απευθυνόμενος στον υπουργό Τουρισμού ότι είναι “πάρα πολύ σημαντικό να δούμε το πρόγραμμα του εσωτερικού τουρισμού για όλους, που ετοιμάζετε και να δούμε τη θέση που επιφυλάσσετε στους πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στις οικογένειές τους”, αφήνοντας -όπως εκτιμήθηκε- να εννοηθεί ότι δεν έχει υπάρξει ως τώρα ουσιαστική και σε βάθος ενημέρωση για το εξαγγελθέν πρόγραμμα, και κατέληξε: “Θεωρούμε, ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια κοινωνική συμφωνία, η οποία να έχει το κράτος, να έχει την πλευρά της αγοράς, ΣΕΤΕ, ξενοδοχειακό επιμελητήριο, άλλους φορείς της αγοράς και την συνομοσπονδία μας, όπου να συμφωνήσουμε σε κάποιες αρχές και κάποιους κανόνες, που από κοινού όλοι θα υπηρετήσουμε”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή