Επιμένει η Αγκυρα για τα νησιά

Επιμένει η Αγκυρα για τα νησιά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προετοιμασία της Αγκυρας να προχωρήσει κανονικά στον ενεργειακό σχεδιασμό που έχει χαράξει, ο οποίος περιλαμβάνει και γεωτρήσεις στις περιοχές οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπογράμμισε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι τουρκικές αρχές, επισήμανε, έχουν ήδη χωρίσει σε οικόπεδα τις ζώνες που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Τρίπολη και Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχει ετοιμότητα ακόμα και για γεωτρήσεις. Οι τουρκικές ενέργειες, τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου (στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό 24 TV), είναι «νόμιμες», ενώ επανέλαβε μία από τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας, σύμφωνα με την οποία, «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια».

Ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι οι τουρκικές πρωτοβουλίες και, συγκεκριμένα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στοχεύουν «πρωταρχικά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και, έπειτα στην προστασία των συμφερόντων στην υφαλοκρηπίδα μας». Επιπλέον δήλωσε ότι «προσπάθησαν να μας αποκλείσουν. Λέμε ότι καμία συμφωνία και συνεργασία δεν θα είναι έγκυρη και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται».

Η Αγία Σοφία

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συζητήσεις για την Αγία Σοφία, λέγοντας ότι «κατακτήθηκε» και αποτελεί «περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας», εννοώντας, προφανώς, ότι η Αγκυρα θα αποφασίσει και ποια θα είναι η μελλοντική χρήση του κτιρίου που επισήμως τα τελευταία 85 χρόνια λειτουργεί ως μουσείο. Σε γενικές γραμμές, σύσσωμος ο τουρκικός διπλωματικός μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί για την προώθηση των σχεδίων υλοποίησης των προβλέψεων του μνημονίου Αγκυρας – Τρίπολης, το οποίο αμφισβητεί ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ηδη, από προχθές ο γενικός διευθυντής αεροναυτιλιακών υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές, επανήλθε δημοσιοποιώντας τους χάρτες στους οποίους η ΤΡΑΟ σχεδιάζει να κάνει έρευνες.

Από την πλευρά της Αθήνας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή επισήμανε ότι «έχουμε  δηλώσει ευθαρσώς με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί και με άλλες πράξεις. Αρα, δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω επ’ αυτών». Παρότι ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν επεκτάθηκε περαιτέρω επί συγκεκριμένων θεμάτων, επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Και τα δόντια της τα έδειξε με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Εβρο και σ’ αυτόν τον τόνο αντιμετωπίζουμε και τα υπόλοιπα θέματα». Αφήνοντας, έτσι, σαφώς να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να παρακολουθήσει απαθώς πιθανή απόπειρα παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Των δηλώσεων του κ. Παναγιωτόπουλου είχαν προηγηθεί και εκείνες του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν αποκλείει καμία λύση σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, περιλαμβανομένης, βεβαίως, της στρατιωτικής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή