Σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται σήμερα (10 πμ), εν μέσω εξαιρετικά φορτισμένου κλίματος, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την «Αναβάθμιση του Σχολείου».

Από τη σημερινή διαδικασία που διαδικαστικά αποκαλείται «β’ ανάγνωση» θα διαφανεί αν και σε ποιές διατάξεις η ηγεσία του Υπουργείου θα κάνει αλλαγές, βάσει παρατηρήσεων που καταγράφηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις και ιδιαίτερα σε εκείνη κατά την οποία έγινε ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, καθώς και αν υπήρξε εκ μέρους κομμάτων συλλογικά ή και βουλευτών μεμονωμένα προτάσεις, την υποβολή των οποίων «για τη βελτίωση του σχεδίου νόμου» είχε ζητήσει η κυρία Νίκη Κεραμέως.

Πέραν του γεγονότος ότι το νομοθέτημα αυτό στηρίζει μόνο η «γαλάζια» πλειοψηφία, εκείνο το στοιχείο που χαρακτήρισε ως τώρα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι η σφοδρότατη επίθεση που δέχτηκε, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο με διάφορους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, η υπουργός Παιδείας από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης -ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής «στο κόκκινο»- έκανε λόγο για «καρκίνωμα στα σπλάχνα της δημόσιας εκπαίδευσης» όταν αναφέρθηκε στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική για ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ για αλλοδαπούς φοιτητές έκανε λόγο για «μπίζνα», έναν όρο που χρησιμοποίησε κι άλλο εκ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφώσει μέρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ακόλουθες φράσεις:

«Είναι συνήθεια της κυρίας Υπουργού να δημιουργεί ανακατωσούρα στην εκπαίδευση, να μη δίνει λόγο, ούτε σκοπιμότητας, ούτε νομιμότητας για τις ενέργειες της. Εδώ βλέπετε οι ειδικοί δεν είναι του γούστου της κυρίας Υπουργού, δεν τους ακούει. Θα μου πείτε και τον Τσιόδρα τον άκουσε; Αναγκαστικά, λόγω του Μητσοτάκη, τον άκουσε» (Ν.Φίλης, συνεδρίαση επί της αρχής).

«Είστε εριστική, ανακριβής, και χάνετε την ψυχραιμία σας» (συνεδρίαση για την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων).

«Τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία. Ένα δίκτυο σχολείων για τα παιδιά μιας μειοψηφικής, μορφωτικής και κοινωνικής ΕΛΙΤ, που θα λειτουργεί με ξεχωριστές προδιαγραφές και προνομιακές ρυθμίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία, σαν ένα καρκίνωμα στα σπλάχνα της δημόσιας εκπαίδευσης που θα απομιζά και θα τρέφεται από την αφαίμαξη των άλλων σχολείων. Γκετοποιείτε τα παιδιά. Λυπούμεθα που εσείς μια νέα πολιτικός και Υπουργός φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που ενταφιάζει τη δημόσια εκπαίδευση» (συνεδρίαση επί των έρθρων).

«Συγχαρητήρια, κυρία Υπουργέ, καταφέρατε να αριστεύσετε στην οπισθοδρόμηση και το συντηρητισμό» (Ι. Μπουρνούς).

«Μερικές φορές, το θράσος ξεπερνάει κάθε όριο. Σας ακούω να λέτε ψέματα, με τη μεγαλύτερη άνεση του κόσμου, να δημιουργείτε εντυπώσεις. Τα ξενόγλωσσα προγράμματα: είναι μία business εξωστρέφεια» (Σία Αναγνωστοπούλου).

«Είστε υπουργός στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Άρα, θα πρέπει να στηρίξετε ως επί το πλείστον την ελληνική εκπαίδευση, όχι, τα όποια καλά ή πιο χειρότερα ενδιαφέροντα επιχειρηματικά των αμερικανικών πανεπιστημίων. Με κάνετε να πονηρεύομαι ότι ακριβώς και η εισαγωγή της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο κάποιο άλλο ειδικό κρυμμένο συμφέρον εξυπηρετεί. Μήπως αποτελεί και αυτό επιταγή αμερικανικών σχολών, αμερικανικών πανεπιστημίων; Θέλετε να επιβάλλετε, να καρατομήσετε την προσωπικότητα των νηπίων σε τόσο τρυφερή ηλικία, των τεσσάρων ετών, επιβάλλοντάς τους την εκμάθηση των αγγλικών;» (Ελισσάβετ Σκούφα).

«Κυρία Κεραμέως, η εμφάνισή σας ειδικά σήμερα στη Βουλή χαρακτηρίζεται από αλαζονεία και κυνικότητα. Δεν θα γίνει ανεκτό, πλέον, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εχετε, ήδη, ευτελίσει πολλές πτυχές της δημόσιας παιδείας. Ξεκάθαρο αυτό. Είστε σκοταδιστές. Κάνετε πειραματόζωα τα νήπια» (Κ. Μάρκου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή