Δημοσκόπηση Pulse: Λιγότερο ανησυχούν οι πολίτες

Δημοσκόπηση Pulse: Λιγότερο ανησυχούν οι πολίτες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ καλά δημοσκοπικά δεδομένα κλείνει η πρώτη φάση της πανδημίας για την κυβέρνηση, με τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής υπό τον Σ. Τσιόδρα να παίρνουν υψηλό βαθμό (79% σίγουρα ή μάλλον θετικά), τη Ν.Δ. να διατηρεί τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και τους πολίτες να ανησυχούν πολύ λιγότερο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, τον περασμένο Απρίλιο το αίσθημα του φόβου έφτανε το 78%. Αρκετά έως πολύ ανησυχούσε στις αρχές Μαΐου το 63% των ερωτηθέντων, ενώ σήμερα το ποσοστό έχει πέσει στο 44%. Μέτρια ανησυχεί το 27%, λίγο – ελάχιστα έως καθόλου το 20%.

Οσον αφορά τα οικονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, το 54% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, σίγουρα (18%) ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση (36%). Λανθασμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νοικοκυριών – επιχειρήσεων θεωρεί πως ελήφθησαν το 37%. Οι ψηφοφόροι που τοποθετούνται στον χώρο της Ν.Δ. αξιολογούν στη συντριπτική τους πλειονότητα θετικά τις οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (82%), ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ το 27% και το 73% εκτιμούν αντίστοιχα ότι κινούνται μάλλον ή σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση. 

Στη συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, το Μαξίμου διατηρεί τα ίδια υψηλά ποσοστά με τον Μάιο, αφού το 48% αξιολογεί σίγουρα θετικά τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έχουν γίνει και το 27% μάλλον θετικά. Μάλλον ή σίγουρα αρνητικά τοποθετείται το 19%. Οσον αφορά τη στάση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το 42% τις χαρακτηρίζει σίγουρα ή μάλλον θετικές (44% τον προηγούμενο μήνα) και το 50% μάλλον ή σίγουρα αρνητικές.

Την εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζουν τα εγχώρια ξενοδοχειακά καταλύματα, αφού το 64% δηλώνει πως σίγουρα (35%) ή μάλλον (29%) με τις κατάλληλες προσφορές – τιμές θα είχε τη διάθεση να βρεθεί σε έναν ελληνικό προορισμό. Μάλλον αρνητικά βλέπει αυτές τις διακοπές το 17% και σίγουρα όχι δηλώνει το 11%.

Πράσινο φως για ανασχηματισμό δίνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης, αφού το 32% λέει σίγουρα ναι σε διορθωτικές κινήσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο και το 27% μάλλον ναι. Αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται το 22% (μάλλον όχι 16% και σίγουρα όχι 6%).

42,5% έναντι 23%

Στο πολιτικό βαρόμετρο η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 42,5% (ίδιο σε σχέση με τις 4-6 Μαΐου) και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τα νούμερα του κατά μία μονάδα στο 23%. Σταθερό στο 6% παραμένει το ΚΙΝΑΛ, ενώ μισή μονάδα χάνει το ΚΚΕ πέφτοντας στο 5%. Στο 3,5% μετρήθηκε η Ελληνική Λύση (έναντι 4%), ενώ ακριβώς στο όριο του 3% φτάνει το ΜέΡΑ25 (έναντι 2,5%). Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 50% των ερωτηθέντων (έναντι 51% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), ενώ το 24% θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα (23% στις αρχές Μαΐου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή