Συμβούλιο αρχηγών για εθνική στρατηγική

Συμβούλιο αρχηγών για εθνική στρατηγική

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι μόνο λεκτικές είναι οι προκλήσεις της Αγκυρας και ότι δεν βρισκόμαστε σε περίοδο ιδιαίτερης έντασης, η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε ένα κρεσέντο κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, με αποκορύφωμα τη διεκδίκηση είκοσι τεσσάρων οικοπέδων εντός της υφαλοκρηπίδας μας, έξι μίλια έξω από Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη. Αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στη γενικότερη αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και συνδυάζονται με τη συνολική προσπάθειά της να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στη Συρία και στη Λιβύη, πρωταθλήτρια του σουνιτισμού και υπερασπίστρια της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Και, δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρακολουθεί αμυντικά και κατόπιν εορτής τις κλιμακούμενες προκλήσεις, προβαίνοντας σε αναγκαία μεν και αυτονόητα, πλην ανεπαρκή διαβήματα. Και όλα αυτά στο πλαίσιο παλινωδιών και αντιφάσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας ή και δηλώσεων που δεν λένε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και στέλνουν λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά, όπως με το πρόσφατο περιστατικό στον Εβρο ή με το «Ορούτς Ρέις», που τάχα «το πήρε ο άνεμος» στην υφαλοκρηπίδα μας. Και, παράλληλα, δεν υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου και επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, ούτε συστηματική προσπάθεια για ΜΟΕ.

Είναι άμεση ανάγκη να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να καλυφθεί το κενό αυτό στρατηγικής. Πρέπει να επιστρέψουμε στην ενεργητική εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργό αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας. Να ενεργοποιήσουμε περιφερειακές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει παραμελήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως η διάσκεψη των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (Μed7). Να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση για οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο, Αλβανία και Ιταλία, όπου είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία. Να παίξουμε αποφασιστικά το χαρτί της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει άμεση συμμετοχή της χώρας μας στον ευρωτουρκικό διάλογο και να γίνουν οι κόκκινες γραμμές μας κόκκινες γραμμές της Ευρώπης. Να ζητήσει να αποφασιστούν συμπληρωματικές κυρώσεις απέναντι σε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ή σε έμπρακτη αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας μας.

Εμείς, ως πατριωτική δύναμη ευθύνης, δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ δημαγωγική τακτική ανάλογη με αυτή της Ν.Δ. στο μακεδονικό ή τις απαράδεκτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί του ΣΥΡΙΖΑ ως «Δούρειου Ιππου της Τουρκίας». Τώρα, όμως, ήρθε η στιγμή να δείξει ανάλογη πατριωτική ευθύνη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

* Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β1 τομέα Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή