Νέες αποκαλύψεις για τη μεθόδευση κατά πολιτικών

Νέες αποκαλύψεις για τη μεθόδευση κατά πολιτικών

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπόθεση Novartis, όπου δέκα πολιτικοί ενοχοποιήθηκαν για δωροληψίες με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, υπόθεση για την οποία η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε πολλές φορές κόκκινο, όσο προχωρούν οι έρευνες όλο και περισσότερα αποκαλύπτονται.

Η πρωτοβουλία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή –που είναι ένας από εκείνους που έχουν καταγγείλει ότι οργανώθηκε σκευωρία για την ενοχοποίηση των πολιτικών– να προσκομίσει στη Βουλή κι άλλα έγγραφα του FBI, από εκείνα που έχει στα χέρια της η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, προσέδωσε νέα δεδομένα στις έρευνες.

Τι ήταν αυτά τα έγγραφα; Ηταν από εκείνα που προέρχονταν από άτυπη συνεργασία της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις αμερικανικές αρχές και από τα οποία προέκυψε αυτό που από καιρό πολλοί υποστήριζαν. Οτι δεν είχαν οι Αμερικανοί στοιχεία για Ελληνες πολιτικούς, ούτε έκαναν δική τους έρευνα για τους δικούς μας. Μετά την αποκάλυψη των εγγράφων, η κυβερνητική πλειοψηφία –και όχι μόνον– θέτει σειρά ερωτημάτων. Γιατί τα έγγραφα αυτά, ενώ δεν ήταν διαβαθμισμένα, δεν πήγαν από την αρχή στη Βουλή; Και το σημαντικότερο: Ποίου ήταν η απόφαση να μην πάνε;

Το θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις που φθάνουν ώς το σημείο να θεωρείται η απόκρυψή τους εξαπάτηση του Κοινοβουλίου (συνολικά όλων των κομμάτων) και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που κάνει τη δική της έρευνα για τους εισαγγελείς Διαφθοράς, αποφάσισε να ερευνήσει και αυτό. Ως εκ τούτου καλεί εκ νέου σε εξηγήσεις τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και τους στενούς της συνεργάτες, και βέβαια τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου που πήγε τα έγγραφα στη Βουλή. Ο Ιωάννης Αγγελής τα είχε στην κατοχή του από τότε που ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Τελική ευθεία

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όμως είχε και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην έρευνά της. Εξελίξεις που αναμένεται να καθορίσουν πολλά και σημαντικά για την πορεία των ερευνών της υπόθεσης, που σχετίζεται με ένα βασικότατο θέμα. Πώς και υπό ποιες διαδικασίες ενοχοποιήθηκαν οι δέκα πολιτικοί για δωροληψίες στη Novartis και πώς έως σήμερα ουσιαστική έρευνα για τις πρακτικές της εταιρείας δεν έγιναν στη χώρα μας.

Με αυτά τα δεδομένα, το γεγονός ότι οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης κάλεσαν σε εξηγήσεις για τρία αδικήματα –που έχουν την ποινική τους απαξία– την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους στενούς της συνεργάτες είναι μια εξέλιξη σημαντική.

Η εισαγγελική λειτουργός, που βρίσκεται στο τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς ακόμη και σήμερα, κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις για τους χειρισμούς της για την ενοχοποίηση των πολιτικών στην υπόθεση της Novartis. Οι κατηγορίες για τις οποίες ελέγχεται είναι κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και ψευδείς βεβαιώσεις. Με τις ίδιες κατηγορίες, εξηγήσεις έδωσαν και οι συνεργάτες της, εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Και οι τρεις αρνήθηκαν κάθε ποινική εμπλοκή και υποστήριξαν τη νομιμότητα των χειρισμών τους.

Τώρα, όμως, μετά τα νέα έγγραφα του FBI που ήρθαν στο φως, και οι τρεις εισαγγελείς θα κληθούν σε νέες εξηγήσεις. Και όπως όλα δείχνουν, η έρευνα που διενεργείται στο ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου βαίνει προς το τέλος της. Οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου σε σύντομο σχετικά χρόνο θα ολοκληρώσουν το έργο τους, θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους και τα ενδεχόμενα είναι δύο. Ή να ασκήσουν δίωξη εις βάρος των εισαγγελέων Διαφθοράς ή να θέσουν την υπόθεση στο αρχείο. Αν συμβεί το πρώτο, τότε και το σκέλος αυτής της έρευνας που αφορά τα πεπραγμένα των εισαγγελέων θα συνενωθεί με εκείνο που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οπότε δεν αποκλείεται στο τέλος όλοι να κριθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο που αποτελεί –κατά τον νόμο– προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τέλος, κάτι επίσης ενδιαφέρον, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν κι άλλα έγγραφα στα χέρια της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη που δεν έχουν σταλεί στη Βουλή. Ουδείς γνωρίζει τι λένε αυτά τα έγγραφα. Πάντως από τα τελευταία που πήγε στη Βουλή ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, προέκυψε και ακόμα ένα στοιχείο. Η Εισαγγελία Διαφθοράς διέκοψε την επίσημη δικαστική συνεργασία που υπήρχε με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis και προτίμησε την άτυπη. Και επιπλέον, από τα έγγραφα που έχουν σταλεί από αμερικανικής πλευράς, φαίνεται πως τουλάχιστον ένας από τους εδώ προστατευόμενους μάρτυρες, που είπαν για τις δωροληψίες των πολιτικών, έχει καταθέσει και στις ΗΠΑ, αλλά εκεί δεν έχει πει για χρήματα  και πολιτικούς. Αλλα εκεί κι άλλα εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή