Νέο στοίχημα η οριοθέτηση AOZ με την Αίγυπτο

Νέο στοίχημα η οριοθέτηση AOZ με την Αίγυπτο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα υπάρχει η ελπίδα ότι η συμφωνία με την Ιταλία μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλες χώρες της περιοχής. Στην πραγματικότητα ουδείς στην Αθήνα βιάζεται ιδιαιτέρως για μια οριοθέτηση με την Αλβανία (παρότι είναι απολύτως θεμιτή), αντιθέτως στο υπουργείο Εξωτερικών απόλυτη προτεραιότητα είναι η Αίγυπτος.

Μια ταχεία συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με το Κάιρο θα αφαιρούσε από την Αγκυρα το περιτύλιγμα διεθνούς νομιμότητας που προσφέρει το μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό την πίεση τον περασμένο Δεκέμβριο, του –υποχωρούντος σήμερα– Xαλίφα Χαφτάρ και θα έβαζε στο παιχνίδι έναν παράγοντα τον οποίο η Aγκυρα δεν μπορεί να αγνοήσει. Μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο θα άλλαζε δραματικά τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μετέτρεπε τους πολεμικούς τόνους που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε απειλές κενές περιεχομένου.

Ο Αλ Σίσι

Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος εκφράζεται για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανοιχτά εχθρικό ύφος για διάφορους λόγους, έχει ως πρώτη προτεραιότητά του στην περιοχή, τη διάσωση της Λιβύης από τη συνολική επικράτηση ενός καθεστώτος όπου θα είχαν προνομιακή εκπροσώπηση και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Επίσης, έχοντας πρακτικά λάβει υπό την προστασία του τον Xαλίφα Χαφτάρ, επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός και μια σταθεροποίηση η οποία θα του επιτρέψει να διατηρήσει τα δυτικά σύνορά του καθαρά από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Παρά το γεγονός ότι η θέση της αιγυπτιακής κυβέρνησης σήμερα είναι καθαρά αρνητική έναντι της Aγκυρας, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι επιθυμεί να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο, αυτή τη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήσεις από το ’70

Στην πραγματικότητα συζητήσεις με την Αίγυπτο (για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) γίνονται από τη δεκαετία του 1970, με διαλείμματα, αρκετές αναθερμάνσεις, αλλά κανένα αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι το Κάιρο προχώρησε σε οριοθέτηση με τη Λευκωσία το 2003. Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο ήταν διαχρονικά η πλήρης επήρεια του Καστελλόριζου, την οποία το Κάιρο δεν δέχεται.

Σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα (πρόσφατα επί Νίκου Κοτζιά και λίγο νωρίτερα Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών) Αθήνα και Κάιρο έφθαναν σε σχετικά παρεμφερείς θέσεις ως προς τη ζώνη Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος, ωστόσο το Καστελλόριζο αλλά και η νήσος Χρυσή στα νοτιοανατολικά της Κρήτης (πρακτικά την οριοθέτηση με την Αίγυπτο αφορά ο ανατολικότερος νομός του νησιού, εκείνος του Λασιθίου) αποτελούσαν σταθερά επιχείρημα μη ολοκλήρωσης των συζητήσεων από πλευράς των Αιγυπτίων.

Σε κάθε περίπτωση, από το παρελθόν των έως τώρα διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως σαφές ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μία σειρά από συμβιβασμούς, οι οποίοι μέχρι πρότινος θα ήταν πολιτικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να αποτελέσουν αντικείμενο διαχείρισης οποιασδήποτε κυβέρνησης. Ωστόσο, οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή