ΣΥΡΙΖΑ: Επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο μετά την ΑΟΖ

ΣΥΡΙΖΑ: Επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο μετά την ΑΟΖ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου τη συμφωνία του υπουργείου Εξωτερικών με την Ιταλία για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, βάζοντας όμως αρκετούς «αστερίσκους». Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως υπάρχει αποδοχή των συμβιβασμών για τα αλιευτικά δικαιώματα και την επήρεια των νησιών μόνο αν η Ελλάδα προβεί άμεσα σε δύο βασικές κινήσεις:

– Στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

– Να προχωρήσει σε μια ευρύτερη στρατηγική για το «σπάσιμο» του τουρκολιβυκού μνημονίου μέσω της σύναψης συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Οι ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνιζαν στην «Κ» πως αν τα παραπάνω δεν πραγματοποιηθούν η κριτική που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση θα είναι σκληρή. Εξηγούν πως οι υπογραφές του Νίκου Δένδια και του Λουίτζι ντι Μάιο είναι συνέχεια της διαπραγμάτευσης που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιελάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και τη σύναψη ΑΟΖ με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο. Ακολουθώντας τη γραμμή πως οποιαδήποτε κίνηση συμβάλλει στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας θα στηρίζεται από την Κουμουνδούρου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα –και πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας– θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Πρέπει όμως να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών». Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Κ» της Κυριακής είχε υπογραμμίσει πως «εγώ είμαι διατεθειμένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιμες αποφάσεις που δεν μπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση». Αυτό που ζητεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Ιουνίου) να βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα τόσο το προσφυγικό όσο και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας», διεκδικώντας επιβολή κυρώσεων.

Επιμένοντας και η Φώφη Γεννηματά στη χάραξη εθνικής γραμμής από τα κόμματα του Kοινοβουλίου δήλωσε στον Alpha πως «η συμφωνία έχει πολύ μεγάλη αξία γιατί δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, απαντώντας στις παράνομες επιλογές της Τουρκίας. Αν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες συμφωνίες σίγουρα δυσκολεύουμε σημαντικά την Τουρκία, δείχνουμε αποφασιστικότητα».

Από το ΚΚΕ τόνισαν πως η συμφωνία δεν χωράει πανηγυρισμούς, επισημαίνοντας πως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1977, δεν υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα και δεν αποσόβησε την όξυνση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή». Αν δόθηκαν αλιεύματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ στην Ιταλία ρωτά ο Κυριάκος Βελόπουλος την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή