Προανακριτική σε σκηνικό έντασης

Προανακριτική σε σκηνικό έντασης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεχίζονται οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Δημ. Παπαγγελόπουλου με σχεδόν άπαντες, πλέον, να αναμένουν κυρίως τις καταθέσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και μη πολιτικών προσώπων που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπό διερεύνηση υπόθεση. Απαντες, ως γνωστόν, έχουν λάβει προθεσμία για να λάβουν γνώση της δικογραφίας, αλλά και έχουν καταγράψει εντονότατες ενστάσεις τόσο για τη διαδικασία όσο και για πτυχές της ουσίας της υπόθεσης, με τον κ. Παπαγγελόπουλο να επανέρχεται με χθεσινή δήλωση του και να καταγγέλλει εκ νέου σκευωρία εις βάρος του.

«Μου έδωσαν προθεσμία 10 ημερών για να μελετήσω μια τεράστια δικογραφία και να προετοιμάσω την υπεράσπισή μου. Ούτε να φυλλομετρήσω δεν προλαβαίνω 200.000 σελίδες σε δέκα ημέρες. Η πρωτοφανής αυταρχική καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μου παραπέμπει ευθέως σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο νομικός κόσμος, οι δικηγορικοί σύλλογοι, η ακαδημαϊκή κοινότητα ιδίως των νομικών σχολών και οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να αντιδράσουν. Η κατάλυση του κράτους δικαίου μας αφορά όλους. Σήμερα η καμπάνα χτυπάει για μένα. Αύριο θα χτυπήσει για σας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή, ένταση προκαλεί τόσο η επιλογή των μαρτύρων που καλούνται για κατάθεση όσο και πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το τι κάθε φορά καταθέτουν πρωταγωνιστές: ενδεικτικά αναφέρεται η εντονότατη διαμαρτυρία του κ. Ανδρ. Λοβέρδου, μέσω δήλωσής του η οποία εστάλη στην Επιτροπή, εξ αφορμής συγκεκριμένης αναφοράς που φέρεται να έκανε στο πρόσωπό του η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. «Είναι προφανές ότι οι εμπλεκόμενοι στην κατά τον Ποινικό Κώδικα σχετική συμμορία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον τα αμείλικτα ερωτήματα της ελληνικής Δικαιοσύνης, έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας της δεινής θέσης που έχουν περιέλθει και προσπαθούν να αποσείσουν τις πάσης φύσεως ευθύνες τους με ψευδείς ισχυρισμούς που αποδεικνύουν την εσχάτη ένδεια των υπερασπιστικών τους θέσεων για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει στη συγκεκριμένη υπόθεση», τονίζει ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος.

Χθες, ο εφέτης Κ. Σταμαδιανός, εκ των μαρτύρων που είχε προτείνει ο κ. Παπαγγελόπουλος σε μια συντομότατης διάρκειας κατάθεσή του περιορίστηκε να σημειώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν γνωρίζει κάτι για τη διερευνώμενη υπόθεση. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Λάππας φέρεται να είπε ότι η πλειοψηφία κάλεσε μάρτυρα που δεν έχει καμία γνώση, απορρίπτοντας την πρόσκληση δικαστικών λειτουργών, οι καταθέσεις των οποίων κρίθηκαν σημαντικές για τη διερεύνηση της αλήθειας. Ο κ. Δ. Μαρκόπουλος σχολίασε σύμφωνα με πληροφορίες ότι εκλήθη ο μάρτυρας για να μην υπάρξει ισχυρισμός ότι δεν καλεί η πλειοψηφία μάρτυρες που δεν έχει η ίδια προτείνει, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση του προσχηματικού χαρακτήρα των προσκλήσεων

εκ μέρους της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή