Κυρ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία με Ιταλία θέτει σαφείς κανόνες στη Μεσόγειο

Κυρ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία με Ιταλία θέτει σαφείς κανόνες στη Μεσόγειο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορά στη χθεσινή υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας άρχισε την ομιλία του στη Βουλή για το θέμα της Παιδείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την πρώτη στην ιστορία της χώρας συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ με οδηγό τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το δίκαιο της θάλασσας. 

«Αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την εθνική στρατηγική της πατρίδας μας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα υπόδειγμα συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που αντιμετωπίζει μια εκκρεμότητα 40 ετών. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και ένα διεθνές γεγονός που καθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται πλέον ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός. 

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για αντίστοιχες διμερείς συνθήκες και με άλλα κράτη της περιοχής. «Με τη γειτονική Ιταλία πετύχαμε τα νερά που μας ενώνουν να τα κάνουμε ήρεμα νερά, μια εστία ειρήνης και συνεργασίας για το κοινό συμφέρον. Εύχομαι τέτοιες διμερείς συνθήκες να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ άλλων κρατών της περιοχής μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης πως «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει πάντα μαζί της το διεθνές δίκαιο. Εχει επίσης δίπλα της πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Εχει και μέσα της τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, όποτε πρέπει, όπου πρέπει και όπως πρέπει».

Εξέφρασε τέλος τη χαρά του για το γεγονός, όπως είπε, ότι αυτή την επιτυχία την χαιρέτισε το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. «Σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να υπάρχουν ανούσιες διαφορές και κομματικές εντάσεις», σημείωσε και ευχήθηκε το κλίμα αυτό να επεκταθεί και σε άλλα αντικείμενα όπως το ζήτημα της Παιδείας.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή