Κυρ. Μητσοτάκης: Κανένας λόγος για πρόωρες κάλπες

Κυρ. Μητσοτάκης: Κανένας λόγος για πρόωρες κάλπες

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Συν-Εργασία» στην πρώτη ψηφιακή διάσκεψη με τους προέδρους των οργανώσεων του κόμματος από όλη την Ελλάδα.Τόνισε ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάταξη της χώρας και πως η κρίση θα αξιοποιηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα.

Αναφερόμενος  στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ενίσχυση αυτή στοχεύει στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάτι που-όπως είπε- αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα της Συν-Εργασίας γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό για επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο της πιο ευέλικτης απασχόλησης «χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι ίδιοι με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους οι οποίοι στην πράξη θα δουλεύουν το μισό χρόνο αλλά -το τονίζω- θα αμείβονται σχεδόν με τις πλήρεις απολαβές τους».

«Όχι στις πρόωρες εκλογές»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σεναριολογία περί εκλογών και απέκλεισε άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Τόνισε ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάταξη της χώρας και πως η κρίση θα αξιοποιηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα.

«Όλη αυτή η παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι «όχι». Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα και έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός, δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού είπε ότι «είναι μία κρίση που μας δοκίμασε όλους» αλλά πρόσθεσε, ότι «έχουμε την ικανοποίηση ως παράταξη ότι τα καταφέραμε καλά. Ελέγξαμε το πρώτο κύμα της έξαρσης του ιού».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης σημειώνοντας πως για την Ελλάδα τα χρήματα αυτά θα υποστηρίξουν κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

«Στη δύναμη πυρός μας προστίθενται, όχι μόνο τα χρήματα που ήδη έχουν συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία τώρα είμαστε σε θέση να δαπανήσουμε, αλλά και το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, τα 32 δισ., όπως έχετε ακούσει, τα οποία σε πρώτη φάση θέλω να το τονίσω αυτό αποτελούν πρόταση της επιτροπής, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα σε επίπεδο Συμβουλίου, είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό. Πάντως, συνιστούν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα της Ευρώπης σε μία κατεύθυνση στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης με κοινό δανεισμό που αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό ελληνικό αίτημα. Πιστεύω, ότι το πακέτο αυτό μπορεί να κλείσει μέσα στον Ιούλιο, στην αρχή της γερμανικής προεδρίας, ώστε να μπορούμε πια να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσουμε. Είναι λεφτά τα οποία θα πέσουν στην ελληνική οικονομία από το ‘21 και μετά. Θα υποστηρίξουν τις κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη ανάπτυξη, τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, αλλά θα στηρίξουν και τις βασικές μας πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την υποστήριξη της εργασίας, την κατάρτιση των εργαζομένων. Έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα σήμερα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το βασικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα που είναι ένα πρόγραμμα σε ορίζοντα τριετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Για την απολιγνιτοποίηση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απολιγνιτοποίηση, που αφορά ειδικά την περιοχή της Αρκαδίας και τη Δυτική Μακεδονία σημειώνοντας πως αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση αλλά και μεγάλη ευκαιρία. «Έχουμε πάρει μία συνειδητή απόφαση που, νομίζω, ότι τελικά βρίσκει σύμφωνη και την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τον λιγνίτη. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τον λιγνίτη για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι ο λιγνίτης ενώ κάποτε ήταν το εθνικό μας καύσιμο και μας έδινε πρόσβαση σε δωρεάν ενέργεια, σήμερα πια είναι πολύ ακριβός, διότι μαζί με τον λιγνίτη έρχονται και τα δικαιώματα ρύπων που κάνουν την καύση του πολύ ακριβή για τη ΔΕΗ. Και ο δεύτερος λόγος είναι η τεράστια -που τη γνωρίζουν πολύ καλά και οι κάτοικοι της Κοζάνης και του Αμύνταιου και της Πτολεμαϊδας και της Μεγαλόπολης- περιβαλλοντική επιβάρυνση που η καύση του λιγνίτη συνεπάγεται ως προς την καθημερινότητα των πολιτών. Ερχόμαστε και λέμε λοιπόν ότι ναι, θέλουμε να κλείσουμε τα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη ή τουλάχιστον να τα κρατήσουμε σε ψυχρή εφεδρεία, αλλά έχουμε και πάρα πολλά χρήματα πια στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο γι’ αυτές τις περιοχές, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θέλω να σας πω χαρακτηριστικά ότι στη νέα πρόταση της Επιτροπής, οι πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα, για το ταμείο δίκαιης μετάβασης, τετραπλασιάστηκαν. Από εκεί που είχαμε 10 δισ. συνολικά για όλη την Ευρώπη, για το ταμείο δίκαιης μετάβασης, θα πάμε στα 40. Άρα, έχουμε πολλά περισσότερα χρήματα για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε επενδύσεις, οι οποίες θα γίνουν στην περιοχή. Να δώσουμε πολύ πιο ελκυστικά κίνητρα για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας σε άλλη κατεύθυνση, για να μπορέσουν άνθρωποι οι οποίοι ήταν εξαρτημένοι από τον λιγνίτη επαγγελματικά, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να βρουν μία νέα απασχόληση σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την προσπάθεια”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή