Κυρ. Μητσοτάκης: «Οχι σε λογικές κανονιοφόρων»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Οχι σε λογικές κανονιοφόρων»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία ευκαιρία να θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα ήταν η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον οποίο υπενθυμίζεται πως είχε στείλει σχετική επιστολή στις 3 Ιουνίου, με αποδέκτη τότε και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γνωστοποιώντας τους τις επιθετικές κινήσεις της Αγκυρας. Η χθεσινή συζήτηση κινήθηκε εκ νέου γύρω από το περιεχόμενο της επιστολής, με τον πρωθυπουργό να επικαιροποιεί, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, στον Ευρωπαίο αξιωματούχο τις προθέσεις της Αγκυρας, παρουσία του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον κ. Μισέλ και το θέμα της Αγίας Σοφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να διχάσει». Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και η  αποτελεσματικότητα διεθνών δράσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η επιχείρηση «Ειρήνη», αλλά και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020, με έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο επίσης συζητήθηκε εκτενώς τόσο η τουρκική προκλητικότητα όσο και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και ο κ. Αναστασιάδης είχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τον κ. Μισέλ και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ.

Το θέμα της Τουρκίας έθιξε εκτενώς ο πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του στο Φόρουμ των Δελφών με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή έχουμε καταλήξει πως «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει «το περιθώριο πρόσβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου». Ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως «η λογική των κανονιοφόρων» που ακολουθεί η Τουρκία «ανήκει σε άλλη εποχή και δεν μπορεί αυτή να αποτελέσει ένα όπλο για σχέσεις καλής γειτονίας».

Στρατηγική Εβρου

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι πως η Αθήνα φαίνεται να επεκτείνει την επιτυχημένη στρατηγική που εφαρμόστηκε στον Εβρο ευρύτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Γιατί αφορά τα σύνορά μας. Αφορά ζητήματα ασφαλείας. Γιατί εμείς προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», θυμίζοντας πως «η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστειλε τον Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Και αυτό είναι που εγώ προσπαθώ και θέλω να γνωρίζουν όλοι, ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις εάν κάτι τέτοιο συμβεί».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την Ιταλία, λέγοντας πως αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα «και όχι με μονομερείς κινήσεις». Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την Ελλάδα, δηλώνοντας περήφανος. «Είχαμε την επιλογή να περιμένουμε ή να δράσουμε γρήγορα και να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, παρακολουθώντας αυτό που γινόταν στην Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή