Βουλή: Αντιπαράθεση με επίκεντρο την οικονομία

Βουλή: Αντιπαράθεση με επίκεντρο την οικονομία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκτενή αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας και παρουσίαση στοιχείων που, όπως υποστήριξε, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είχε στον τομέα της αντιμετώπισης του προβλήματος καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με πολλές και ισχυρές άλλες χώρες, απήντησε χθες ο πρωθυπουργός στις εντονότατες επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον ισχυρισμό του κ. Αλ. Τσίπρα ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η κυβερνητική πολιτική έφερε ύφεση στη χώρα πριν να ξεσπάσει ο κορωνοϊός.

«Παρουσιάσατε μια κατάσταση τραγική στην οικονομία. Εχετε καταλάβει ότι ο πλανήτης ολόκληρος περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’30; Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση. Είναι μια παγκόσμια συμμετρική κρίση, που αφορά όλους και όλοι θα κριθούμε τελικά απολογιστικά για το πόσο λιγότερο επώδυνη θα είναι αυτή η κρίση και πόσο γρήγορη θα είναι η ανάκαμψη η οποία θα την ακολουθήσει», τόνισε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε: «Παραλάβατε τον Ιούλιο του 2019 μια οικονομία να τρέχει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Και τον Οκτώβρη του 2019, πολύ πριν έρθει κορωνοϊός, πολύ πριν έρθει η πανδημία, καταφέρατε να τη βυθίσετε στην ύφεση. Και το πρώτο τρίμηνο του 2020 φθάσαμε στο -1,6%. Το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου τριμήνου του 2020. Ο κορωνοϊός, λοιπόν, μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις επιδόσεις σας στην οικονομία. Και το λέω αυτό διότι τώρα θα τα ρίξετε όλα στον κορωνοϊό».

Στα ίδια στοιχεία αναφερόμενος, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντελώς διαφορετική «ανάγνωση»: «Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τετράμηνο του 2020 κύριε Τσίπρα ως διά μαγείας και κόντρα στις δικές σας προβλέψεις η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσος ήταν ο μέσος όρος συρρίκνωσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη; Ηταν 3,6%, δηλαδή, τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση, κι εσείς εδώ πέρα μιλάτε για ύφεση Ν.Δ. και ύφεση Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένοντας στην κριτική του, υποστήριξε ότι αιτία των αρνητικών οικονομικών δεικτών είναι η απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα. «Αν το κάνετε τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, όταν θα έχουν μπει χιλιάδες λουκέτα στην αγορά, θα είναι αργά γι’ αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα μπορούν να σταθούν όρθιοι. Από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζομένων, που, βεβαίως, δεν θα μπορούν οι επιχειρηματίες να τους κρατήσουν και θα τους απολύουν», είπε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί ώς τώρα, περιέγραψε σχεδιασμούς για λήψη και νέων, αναλόγως και των εξελίξεων, τονίζοντας ότι η λήψη των όποιων μέτρων γίνεται «την κατάλληλη στιγμή». Επανέλαβε δε ότι για την κυβέρνηση «το πρώτο μέλημα είναι η προστασία της εργασίας, η στήριξη εργαζομένων, η στήριξη επιχειρήσεων, ώστε να τεθούν και πάλι σε κίνηση οι μηχανές της παραγωγής. Δίνουμε, έτσι, στις εποχές το νόημα που απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Μετατρέπουμε το καλοκαίρι σε καιρό σποράς της φροντίδας, ώστε το φθινόπωρο να γίνει η άνοιξη της ελπίδας και να ανατείλει μέσα στον χειμώνα του 2020 και στην άνοιξη του 2021 ο ζεστός ήλιος της ανάπτυξης». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κάνει καυστικό σχόλιο: «Κύριε Μητσοτάκη, φροντίστε να φοράτε γυαλιά ηλίου να μη μαυρίσετε από τον ζεστό ήλιο της ανάπτυξης που έρχεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή