«Επανεκκίνηση» της βιομηχανίας

«Επανεκκίνηση» της βιομηχανίας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το κατάλληλο βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας που είναι η στήριξη και επανεκκίνηση της βιομηχανίας της. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως πρόκειται για μία προσπάθεια ανεκπλήρωτη, ήδη από τον προηγούμενο αιώνα και τη δεκαετία του 1920, όταν ο Ξενοφών Ζολώτας έκανε λόγο για τη μετατροπή της ελληνικής οικονομίας από αγροτική σε βιομηχανική. «Το πρόταγμα της εκβιομηχάνισης είναι πλέον επιταγή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία «νέα βιομηχανική στρατηγική» που θα βασίζεται σε τρεις στόχους: την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και την ανάκτηση της αυτονομίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «αναγέννηση» της ελληνικής βιομηχανίας, που όπως είπε για την κυβέρνηση ξεκινά «από τη θεσμική της αναδιάρθρωση». Αυτό τον σκοπό θα επιτελέσει η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας, η οποία αναλαμβάνει τον συντονισμό με τη συμμετοχή 5 συναρμόδιων υπουργών, αλλά και των προέδρων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, της Ενωσης Περιφερειών και της Ενωσης Επιμελητηρίων. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως ρόλο στην ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και επέκτασης της ελληνικής βιομηχανίας θα έχουν, επίσης, τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Invest EU και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν τα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα, τα ANFAs και τα SMPs. Οπως και κεφάλαια από μεγάλα χρηματοδοτικά σχήματα υπό διαμόρφωση, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την «εθνική βιομηχανία» όπως τη χαρακτήρισε. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε «φορολογικές ελαφρύνσεις που θα έλθουν στη Βουλή». Ανάμεσά τους θα προβλέπεται αύξηση στο 100% του συντελεστή υπερ-έκπτωσης φόρου για δαπάνες έρευνας, αλλά και έκπτωση 50% για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις από «επενδυτικούς αγγέλους». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως θα αυξηθεί κατά 30% ο συντελεστής δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα και κατά 5% για μονάδες υψηλής τεχνολογίας. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σύνθημά μας είναι «Η Ελλάδα που παράγει και εξάγει» και κάτω απ’ αυτό καλούμαστε τώρα να συνταχθούμε όλοι: κράτος, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι.

Τουρισμός

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα είχε αναφερθεί και στο σχήμα επιδότησης της απασχόλησης «Συνεργασία», σημειώνοντας πως δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις με ευελιξία και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού τους. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως είπε για τον τουρισμό, καθώς «πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η δική μας παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Συνεργασία», προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος οι τουριστικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στη δίκαιη κατανομή βαρών. «Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που περιμένουμε από τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην «προστιθέμενη αξία» της απασχόλησης από το σπίτι, σχολιάζοντας πως δίνει διαφορετικές δυνατότητες στους εργαζομένους και ειδικά στις γυναίκες «ευελιξία».

Σήμα αλλαγών από Γεραπετρίτη

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προανήγγειλε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κυβερνητικό ανασχηματισμό από την 1η Ιουλίου και μετά. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης εξόδου στην αγορά, στην κοινωνία, και δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πάμε σε οποιαδήποτε δομική αλλαγή. Οταν θα έχουν παγιωθεί τα πράγματα και η παγίωση θα είναι όταν θα έχει ανοίξει όλη η αγορά, από 1ης Ιουλίου αν όλα έχουν πάει καλά, […] από την 1η Ιουλίου και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, θα πάμε σε αλλαγές», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Πρόσθεσε δε, πως ο ανασχηματισμός θα περιλαμβάνει «οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές», αλλά όχι «σαρωτική αλλαγή», καθώς το μοντέλο διακυβέρνησης αξιολογείται ως «επιτυχημένο», όπως καταγράφεται άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αρκέστηκε να πει πως ανασχηματισμός δεν θα γίνει, επιβεβαιώνοντας το πάγιο και γνωστό πως οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή