Βουλή: Μη πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούν να κληθούν ως ύποπτοι στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Βουλή: Μη πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούν να κληθούν ως ύποπτοι στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, θα ολοκληρώσει, όπως όλα δείχνουν, τις εργασίες της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και στη συνέχεια θα συντάξει το πόρισμα.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, γνωμοδότησε ότι η προανακριτική επιτροπή δεν μπορεί να καλέσει μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτους.

Βάσει της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, όπως ανέφεραν πηγές της ΝΔ στην επιτροπή, τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν είναι εφικτό ούτε ως μάρτυρες να κληθούν, διότι όπως επισημαίνεται (στη γνωμοδότηση) δεν επιτρέπεται σε σχέση με τα μη πολιτικά πρόσωπα και καμία ανακριτική πράξη.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως στην περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (σ.σ. πόρισμα της επιτροπής και έγκρισή του από την Ολομέλεια για παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο), υποχρεωτικά ασκείται δίωξη και στους τυχόν συμμέτοχους-μη πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, σημειώνουν ότι στην περίπτωση που υπάρχει ανοιχτή έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τα μη πολιτικά πρόσωπα, για την ίδια υπόθεση, αν αποφασιστεί παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σταματά η έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τα μη πολιτικά πρόσωπα και αυτά εξετάζονται μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως αν η υπόθεση αρχειοθετηθεί για μη πολιτικά πρόσωπα, σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, η υπόθεση θα ανασυρθεί.

Αναφορικά με το πότε θα έπρεπε να κληθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος για εξηγήσεις ενώπιον της ειδικής επιτροπής, πηγές από το κυβερνητικό κόμμα ανέφεραν ότι με βάση τη γνωμοδότηση εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της επιτροπής.

Μετά από την τελευταία εξέλιξη, οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανότατο να μην κληθούν ούτε ως μάρτυρες οι κ.κ. Φιλιππάκης, Τάρκας και η κ. Παπαδάκου. Ούτε και οι εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς που χειρίστηκαν την υπόθεση Novartis, Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για «απόφαση κόλαφο και νίκη των θεσμών κόντρα στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη». Στην ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν «Αποτελούμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όπου αντί να διερευνήσουμε την αλήθεια, κυνηγάμε αυτούς που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και όχι αυτούς που συνέβαλαν σε αυτό» και προσθέτουν «Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και πιστή στο δόγμα ότι όταν η αλήθεια δεν μας συμφέρει τόσο το χειρότερο για την αλήθεια, η πλειοψηφία προχώρησε στην αλλαγή -την οποία ονόμασε διεύρυνση- του κατηγορητηρίου στηριζόμενη στην μήνυση και την μαρτυρία χωρίς στοιχεία ενός και μόνο ιδιώτη. Η ΝΔ θα πρέπει να συνηθίσει ότι όταν θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλήθεια και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας δεν θα μπορεί να στηρίζεται στην μονοφωνία που έχει επιβάλει και το ένα χαστούκι θα διαδέχεται το άλλο».

«Η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, με απόλυτα θεσμικό τρόπο υποστήριξε ότι τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, είτε πρέπει να εξετασθούν ως ύποπτα είτε να μην εξετασθούν καθόλου και ότι η κλήση για παροχή έγγραφων εξηγήσεων για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι νόμιμη», σχολιάζουν πηγές του κυβερνητικού κόμματους και αναφέρουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διαισθανόμενος το αβάσιμο του υπομνήματός του και ότι, ενώ πήγε για μαλλί τελικά βγήκε κουρεμένος, προσπάθησε με fake news, να παρουσιάσει απόσπασμα του υπομνήματός του, ως δήθεν Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά μόλις, απέσυρε κακήν κακώς τη σχετική ανακοίνωσή του», αναφέρουν πηγές της ΝΔ και «για την αποκατάσταση της αληθείας και σε απάντηση της αγωνιώδους προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να αλλοιώσει για μια ακόμα φορά τα συμπεράσματα της σημερινής γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι προκύπτουν τα ακόλουθα:

-ορθά κλήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων

-στα φυσικά πρόσωπα πιστοποιείται η ιδιότητά τους ως ύποπτοι και πιθανοί συμμέτοχοι και υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη.

-στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξετασθούν ως μάρτυρες που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε να κληθούν για εγγραφές διότι αυτό θα γίνει από τη δικαιοσύνη

-εάν ασκηθεί ποινική δίωξη στον υπουργό, αυτομάτως η υπόθεση μεταφέρεται στο δικαστικό συμβούλιο και για τα φυσικά πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα προσέλθει για παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο, ενώπιον της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και  όπως όλα δείχνουν, η επιτροπή εισέρχεται στην τελική ευθεία, με την εξέταση του ελεγχόμενου πρώην υπουργού να κλείνει πιθανότατα τον κύκλο των καταθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

   

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή