Αμεσα η κατάθεση Παπαγγελόπουλου

Αμεσα η κατάθεση Παπαγγελόπουλου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάθεση του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου, η έναρξη της οποίας προγραμματίστηκε για σήμερα το πρωί, συνεχίζονται και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Αυτό προκύπτει μετά σχετική γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία δεν είναι επιτρεπτή η σχεδιασθείσα αρχικώς κλήση προς κατάθεση ως υπόπτων, μη πολιτικών προσώπων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής η πλειοψηφία απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις ενστάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου μέσω των οποίων ζητούσε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει τη δικογραφία, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε ενόψει της κατάθεσής του ως υπόπτου να του αποσταλούν τόσο τα χθεσινά πρακτικά όσο και οι δύο προτάσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όπου περιγράφονται τα πραγματικά περιστατικά επί των οποίων καλείται ο κ. Παπαγγελόπουλος να δώσει εξηγήσεις.

Kύκλος σχολίων

Ωστόσο, η προαναφερθείσα γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής είναι που συζητήθηκε περισσότερο και που προκάλεσε από χθες νέο κύκλο επιθετικών προς την πλειοψηφία σχολίων εκ μέρους τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των εμπλεκομένων μη πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση, δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη εις βάρος των φυσικών προσώπων από την επιτροπή, και το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι είτε να κατονομαστούν στο πόρισμα ως πιθανώς συμμέτοχοι στο αδίκημα της σύστασης συμμορίας –και συνεπώς, αν τυχόν παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπονται αυτομάτως και εκείνα–, ή να γίνει περιγραφική αναφορά στα πρόσωπά τους και το δικό τους ζήτημα να εξεταστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος αφορά τους Ιωάννα Παπαδάκου, Ι. Φιλιππάκη και Αλ. Τάρκα, ενώ η ίδια πτυχή φαίνεται να αφορά μεταξύ άλλων και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι πιθανώς να επιλεγεί η οδός της υποδείξεώς τους ως υπόπτων, ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες από τη Δικαιοσύνη, ενώ ανάλογη θέση φαίνεται να τηρεί και το Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Αθ. Πλεύρης φέρεται να σημείωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για ορθή εξέτασή τους θα ήταν με την ιδιότητα του υπόπτου, οπότε μετά τη χθεσινή εξέλιξη η επιτροπή θα ολοκληρώσει με την κατάθεση του κ. Παπαγγελόπουλου.

Την ίδια στιγμή, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου οι τόνοι ανεβαίνουν κατακόρυφα. Σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το περιεχόμενο της γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου, κάνουν λόγο για «ηχηρό θεσμικό χαστούκι σε Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ». Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημ. Τσοβόλας μίλησε για «παράνομες μεθοδεύσεις» και για «κόλαφο για την πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ».

Πηγές της Ν.Δ. αφού κάνουν λόγο για από την αρχή τήρηση των θεσμικών διαδικασιών εκ μέρους τους, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ότι η αλήθεια θα λάμψει. Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος του Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή