Covid-19: Η γερμανική CureVac αρχίζει την πρώτη φάση δοκιμών εμβολίου σε ανθρώπους

Covid-19: Η γερμανική CureVac αρχίζει την πρώτη φάση δοκιμών εμβολίου σε ανθρώπους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική CureVac θα γίνει η δεύτερη εταιρεία στην Γερμανία, μετά την ανταγωνίστρια BioNTech, που θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του πειραματικού της εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ρυθμιστική αρχή, με στόχο πιθανή έγκρισή του στα μέσα του 2021.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή για τα εμβόλια, το Paul Ehrlich Institut, θα δώσει άδεια για την δοκιμή σε ανθρώπους του πειραματικού εμβολίου της CureVac.

Οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν με την συμμετοχή 144 ατόμων στην Γερμανία και το Βέλγιο, στα οποία θα χορηγηθούν διαφορετικές δοσολογίες του εμβολίου, ενώ 24 θα λάβουν placebo.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ενώ ο χρόνος πιθανής έγκρισης τοποθετείται στο μέσον του επόμενου έτους, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της CureVac Φραντς Βέρνερ Χαας κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου.

Το Paul Ehrlich Institut ανακοίνωσε ότι εάν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών είναι «πολύ καλά», αίτηση για έγκριση είναι δυνατόν να κατατεθεί και στις αρχές του 2021.

Η ευρύτερη Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, υπό τον προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα της Φάσης Ι είναι θετικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 11 πειραματικά εμβόλια που βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με κατάλογο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Δευτέρα συμφωνία για την απόκτηση του 23% των μετοχών της CureVac έναντι χορήγησης πακέτου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Εγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι η γερμανική εταιρεία, η οποία ελέγχεται από τον συνιδρυτή της SAP Dietmar Hopp, σχεδιάζει να προχωρήσει σε αρχική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα συμφωνία για την προμήθεια του πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca.

Η CureVac, με έδρα το Τούμπινγκεν, που έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, χρησιμοποιεί την προσέγγιση του αγγελιοφόρου RNA, όπως οι BioNTech, Pfizer και Moderna.

Η Translate Bio και ο εταίρος της Sanofi εργάζονται επίσης επί εμβολίου μέσω της προσέγγισης του αγγελιοφόρου RNA κατά του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή