Ξανά στην «κουζίνα» για τον ανασχηματισμό

Ξανά στην «κουζίνα» για τον ανασχηματισμό

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λήξη συναγερμού» έφεραν οι πληροφορίες από συνεργάτες του πρωθυπουργού που άφησαν να διαρρεύσει πως ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις «επόμενες εβδομάδες». Τη σχετική συζήτηση είχε πυροδοτήσει αποστροφή του πρωθυπουργού σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Ισραήλ, καθώς είπε πως προτίθεται να προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις».

Η αναφορά προκάλεσε «έκρηξη» σεναριολογίας πως επίκεινται αλλαγές ακόμα και τα επόμενα 24ωρα, ενώ αναπόφευκτα οδήγησε σε κατέβασμα των μολυβιών από τους υπουργούς. Δεν είναι τυχαίο πως, βάσει των πληροφοριών που διέρρευσαν από τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, υπήρξε η επισήμανση ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να… πιάσουν ξανά τα μολύβια και να μην περιμένουν αλλαγές.

Βασικό κριτήριο για εκ νέου ακύρωση –είχε προηγηθεί αντίστοιχη και πριν από ένα μήνα– των σεναρίων περί ανασχηματισμού είναι το γεγονός πως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σχολίαζαν σχετικά ότι αν δεν κλείσει αυτό το μέτωπο, δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, καθώς ο ανασχηματισμός θα πρέπει να «κουμπώσει» πάνω στο χρηματοδοτικό πακέτο, που είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη μέρα. Συνεπώς τα σενάρια μπαίνουν και πάλι στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας.

Ξεχωριστή διαφήμιση

Ως «ξεχωριστής σημασίας» χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη χθεσινή συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη της Bloomberg TV, στην οποία τον προλόγισε ο ίδιος ο Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο πρωθυπουργός, μπροστά σε ένα διεθνές ακροατήριο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη διαχείριση του κορωνοϊού, μπορεί να πετύχει μια «εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη το 2021».

Ο κ. Μπλούμπεργκ κατά την παρουσίαση του Ελληνα πρωθυπουργού τόνισε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης «πριν από την πανδημία, καθώς και το πακέτο κινήτρων που θεσμοθέτησε για την αντιμετώπιση της κρίσης, βοηθούν την Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα».

Επιπλέον, σημείωσε πως «οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης που έχουν οι επενδυτές για την Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας τη χώρα «παράδειγμα προς μίμηση». Χαρακτηρίζοντας δε «ηγετική» τη στάση Μητσοτάκη, ζήτησε να μάθει τα επόμενα σχέδιά του. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης τόνισε πως μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, «η επόμενη μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να ξεπεράσουμε την οικονομική καταιγίδα που έρχεται».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 «ήταν δύσκολο, όχι όμως καταστροφικό», καθώς «η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9%, όταν ο μέσος όρος συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη ήταν 3,6%». Η εξήγηση, όπως είπε, είναι πως «οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε από την ανάληψη της διακυβέρνησης είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν και, ως εκ τούτου, οι δύο πρώτοι μήνες του έτους ήταν εξαιρετικά καλοί, κάτι το οποίο μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με θετική κεκτημένη ταχύτητα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή. «Εχουμε τη δυνατότητα το έτος 2021, το οποίο είναι ένα σημαντικό έτος καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, να είναι ένα έτος εξαιρετικά ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα», ανέφερε.

Επενδύσεις

Τέλος, ο πρωθυπουργός, καλώντας για επενδύσεις στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως «η χώρα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες διότι παρέχει ένα πολιτικό πλαίσιο που διακρίνεται από σταθερότητα, με την κυβέρνηση να εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή