ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόμμα Ερντογάν: Τζαμί θέλουν την Αγία Σοφία οι Τούρκοι ψηφοφόροι

komma-erntogan-tzami-theloyn-tin-agia-sofia-oi-toyrkoi-psifoforoi-2383689

Ερευνα μεταξύ των ψηφοφόρων τεσσάρων τουρκικών κομμάτων για το κατά πόσο επιθυμούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί διεξήγαγε το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης άποψης. 

Θετικοί απέναντι σε αυτή την προοπτική εμφανίζονται επίσης επτά στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος İYİ, καθώς και τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Αξιωματούχοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσαν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πως στις 15 Ιουλίου, ημέρα που θα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Εάν λοιπόν κρίνει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Διαβάστε επίσης

Ιερά Σύνοδος για Αγία Σοφία: Η Τουρκία να σεβαστεί τον χαρακτήρα του μνημείου

ΗΠΑ: Να γίνει σεβαστή η ιστορία της Αγίας Σοφίας