Συμβούλιο αρχηγών για τα εθνικά θέματα ζητεί εκ νέου η αντιπολίτευση

Συμβούλιο αρχηγών για τα εθνικά θέματα ζητεί εκ νέου η αντιπολίτευση

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη διαμόρφωσης περιβάλλοντος εθνικής ενότητας αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Τουρκίας, ενώ στο πλαίσιο αυτό ετέθη εκ νέου το ζήτημα μιας ενδεχόμενης σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η συζήτηση, που έγινε στο περιθώριο της διαδικασίας έγκρισης νομοσχεδίου για την κύρωση συμφωνίας με το Μαρόκο «για τις Θαλάσσιες Μεταφορές» πυροδότησε παρέμβαση του προέδρου της Ελλ. Λύσης, καθώς ο κ. Κυρ. Βελόπουλος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για λάθη της κυβέρνησης και για άσκηση «μυστικής διπλωματίας». Και πρόσθεσε: «Οι καιροί είναι πολύ κρίσιμοι για να παίρνει πρωτοβουλίες μόνος του κάποιος. Να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τις «κόκκινες» γραμμές, γιατί θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται με επιτυχία σε πολλά παράλληλα επίπεδα, σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας. Η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, η επιτυχής επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, οι συνομιλίες με την Αίγυπτο, αποτελούν μέρος αυτού του σχεδιασμού».

Για αναβάθμιση της προκλητικότητας της Τουρκίας έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος για να προσθέσει: «Θα ήθελα να κάνω επίκληση σε ψυχραιμία, σοβαρότητα, λογική και ορθολογισμό. Κάνω για μια ακόμη φορά επίκληση στον στόχο της αρραγούς εθνικής ενότητας, ο οποίος είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ, για τον λόγο που όλοι αναφερθήκαμε, την αναβάθμιση των απειλών της γείτονος. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για οτιδήποτε, το αρραγές εθνικό μέτωπο. Ας μην μεμψιμοιρούμε και ας μην δημιουργούμε θέματα σ’ αυτήν την αίθουσα που δεν τα θέτουν ούτε οι αντίπαλοί μας».

Λίγη ώρα νωρίτερα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι ένας συμβιβασμός σίγουρα η Συμφωνία της ΑΟΖ με την Ιταλία, αλλά είναι σε θετική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, είπαμε, ότι θα πρέπει να συνοδευτεί και να τεθεί σε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο αφενός της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο και αφετέρου μιας ενεργητικής πολιτικής με απτή δυνατότητα αποτελεσμάτων για αντίστοιχες συμφωνίες με την Αλβανία και την Αίγυπτο που όλοι κατανοούμε ότι σήμερα είναι ένα από τα ζητήματα που συζητά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στο Κάιρο. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι έχει σημασία να υπάρχει μια τέτοια πολιτική. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από την Κυβέρνηση, πρέπει να υπάρχει σαφώς ένας διάλογος και πρέπει να υπάρξει και ένα τέτοιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Α. Λοβέρδος, μεταξύ άλλων υπογράμμιζε: «Επειδή την τουρκική επιθετικότητα την αντιμετωπίζουμε αυξημένη τους τελευταίους μήνες και οι επόμενοι μήνες είναι πολύ επικίνδυνοι, αν η Ελλάδα έχει σε κάτι να αλλάξει την εθνική της στρατηγική, τότε οπωσδήποτε απαιτείται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Πρέπει να είναι ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όμως, το οποίο να έχει προετοιμαστεί. Η ανάγκη αλλαγής εθνικής στρατηγικής σημαίνει προετοιμασία και συμφωνία ή ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Και αυτή η εθνική στρατηγική στις αλλαγές της χρειάζεται και τεχνική υποστήριξη. Άρα, ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένο, εβδομάδες προετοιμασμένο πριν τελικά αυτό γίνει. Και μεμφόμεθα την Κυβέρνηση, επειδή δεν έχει ξεκινήσει μια τέτοια προετοιμασία, πέραν των ενημερώσεων που κάνει ο Υπουργός στα πολιτικά κόμματα. Πρέπει να έχουμε ομόνοια».

Τέλος, ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) ανέφερε: «Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις αυξάνονται στην περιοχή, γι’ αυτό και λέμε ότι κύρια θα πρέπει η χώρα μας, με βάση το δίκαιο της θάλασσας, να ορίσει θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή