Η συλλογική άμυνα της Ε.Ε. στο προσκήνιο

Η συλλογική άμυνα της Ε.Ε. στο προσκήνιο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια περαιτέρω συγκλίσεων στον τομέα της συλλογικής άμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε., αποτελεί το κείμενο συμπερασμάτων της πρόσφατης υπουργικής συνόδου όπου επιχειρείται να καθοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια τι είδους στήριξη θα παρέχουν τα κράτη-μέλη αν κάποιο εξ αυτών δεχθεί στρατιωτική επίθεση από τρίτη χώρα. Το κείμενο θυμίζει μεν το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, έχει δε απόσταση, καθότι απομένει να εμπλουτιστεί με λεπτομέρειες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το 12σέλιδο κείμενο συμπερασμάτων της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Aμυνας την περασμένη Τρίτη, καταλήγει με την επισήμανση ότι βασικός πυλώνας της άμυνας της Ευρώπης παραμένει το ΝΑΤΟ, του οποίου μέλη αποτελούν τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. 

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι ως «λεπτομέρειες» προσδιορίζονται ενέργειες όπως η εκπόνηση σεναρίων που θα οδηγούσαν σε μια συλλογική αντίδραση από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και η επέκταση επιχειρήσεων, όπως η «Ειρήνη», στην οποία στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά, αλλά και για τη σημαντική επιχείρηση της Ε.Ε. στο Σαχέλ υπό γαλλική ηγεσία. Επιπλέον, οι υπουργοί Aμυνας συζήτησαν την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου το οποίο θα προβλέπει τη διεξαγωγή ασκήσεων, σε ευρωπαϊκό έδαφος, θάλασσα και αέρα. Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρονται ειδικότερα τα εξής: Το συμβούλιο των υπουργών «επαναλαμβάνει τη σημασία της αλληλοβοήθειας ή/και της αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 42 (7) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Eνωση και το άρθρο 222 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε., και συμφωνεί να συνεχιστεί η προσπάθεια για μία κοινή κατανόηση του άρθρου 42 (7) της ΣΕΕ και την ταυτοποίηση διδαγμάτων, οικοδομώντας επί της βάσης ασκήσεων προσομοίωσης και διαβουλεύσεων πολιτικής βασισμένων σε συγκεκριμένα σενάρια κατά τους προσεχείς μήνες». Στην Αθήνα εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο κείμενο, σε συνδυασμό με την πολύ σκληρή αντίδραση της Γαλλίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστά ένδειξη ανησυχίας όχι μόνο από το Παρίσι, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Το συγκεκριμένο κείμενο ήταν αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Aμυνας της Ε.Ε. και από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, αντικαθιστώντας τον Νίκο Παναγιωτόπουλο που συνόδευε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στεφανής δεν περιορίστηκε στα τρία λεπτά του προκαθορισμένου χρόνου, μίλησε πάνω από έξι και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που αντιμετώπισε η Αθήνα τον Μάρτιο, προσπαθώντας να διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Εβρο, από την οργανωμένη επιχείρηση προώθησης μεταναστών υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας. Οι ελληνικές θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα έγιναν αντιληπτές από όλους, κάτι που φάνηκε και κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Αν και στον συντονισμό των κρατών-μελών απομένουν να γίνουν ακόμα πολλά, τα προγράμματα που αφορούν την αμυντική βιομηχανία προχωρούν ταχύτερα. Η Ελλάδα κατόρθωσε να μπει σε τέσσερις κοινοπραξίες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Αμυνας (EDIDP). Η Ελλάδα συμμετέχει σε τέσσερα προγράμματα για την ανάπτυξη τακτικών UAV, λογισμικού ανίχνευσης απειλών στην κυβερνοασφάλεια, λογισμικού υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης και τακτικού συστήματος με τεχνολογίες αιχμής στις τηλεπικοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή