Τουρκία: Τάσσονται υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τουρκία: Τάσσονται υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, αλλά και υψηλότατα ποσοστά εκείνων που υποστηρίζουν ακόμη τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, από έρευνα που διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΑΚΡ, εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ανάλογα ποσοστά στήριξης της συγκεκριμένης επιλογής παρουσιάζονται και στις τάξεις του ακροδεξιού εθνικιστικού ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ θετικοί στην προοπτική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εμφανίζονται και επτά στους δέκα ψηφοφόρους του «Καλού Κόμματος» (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ. Ακόμη και στις τάξεις του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) η συγκεκριμένη προοπτική συγκεντρώνει την υποστήριξη του 40% των ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση έχει τη χρονική σημασία της, καθότι δημοσιεύεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση του τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 2 Ιουλίου, σχετικά με τη νομιμότητα μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο, όπως λειτουργεί από το 1934 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, σε τζαμί. Ουσιαστικά το τουρκικό δικαστήριο θα αποφασίσει για τη νομιμότητα ανατροπής του συγκεκριμένου νόμου του 1934, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο, το οποίο, σημειώνεται, αποτελεί και προστατευμένη διεθνή κληρονομιά χαρακτηρισμένη από την UNESCO.

Ηδη, στελέχη του ΑΚΡ έχουν αναφερθεί δημοσίως στις εργασίες που θα γίνουν τάχιστα, ώστε η Αγία Σοφία να στρωθεί με χαλί και να καλυφθούν οι χριστιανικές τοιχογραφίες. Σκοπός είναι η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί να γίνει στις 15 Ιουλίου, ημέρα συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή