Πρόβλημα η αποχή δικηγόρων από τα πολυμελή πρωτοδικεία

Πρόβλημα η αποχή δικηγόρων από τα πολυμελή πρωτοδικεία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κακοκαιρία «πάγωσε» και τις δίκες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Αν και οι δικαστές ήταν όλοι στις έδρες των δικαστηρίων, η κακοκαιρία εμπόδισε την πλειονότητα μαρτύρων και κατηγορουμένων να προσέλθουν. Ετσι, τα δικαστήρια θύμιζαν χθες έρημη πόλη καθώς λειτούργησαν μόνον ένα Αυτόφωρο, ένα Μονομελές και ένα Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Αν και η Αθήνα και τα Ποινικά δικαστήρια θα ξαναβρούν τους ρυθμούς τους τις επόμενες ημέρες, σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι αστικές υποθέσεις που εισάγονται προς εκδίκαση στα Πολυμελή Πρωτοδικεία με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από χθες. Οι δικηγόροι απέχουν από την εκδίκαση των υποθέσεων και δεν καταθέτουν τις προτάσεις τους όπως προβλέπει ο νόμος? αναμένεται δε οι δίκες να αναβάλλονται «σωρηδόν». Ετσι, ο νέος νόμος και τα νέα μέτρα που στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών φαίνεται να μην έχουν αντικείμενο, αφού οι δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα απέχουν και αρνούνται να παραστούν.

Οι νέες ρυθμίσεις

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι νέες ρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κάτι που έχει απορρίψει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φιλ. Πετσάλνικος ο οποίος έχει δηλώσει ότι έχει εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μέτρων. O κ. Πετσάλνικος έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 400 και πλέον δικαστικών υπαλλήλων, έχει εξασφαλίσει -όπως έχει πει- νέες αίθουσες σε όλα τα Πολυμελή Πρωτοδικεία της χώρας για τις ανάγκες εκδίκασης των αστικών υποθέσεων με το νέο σύστημα, ενώ έχει μεριμνήσει και για την εξεύρεση των δικαστικών συνθέσεων που θα εκδικάσουν τις σχετικές δικογραφίες. Παρ’ όλα αυτά, οι δικηγόροι θεωρούν ότι δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς οι απαραίτητες προϋποθέσεις και επιμένουν στην αναβολή της ισχύος των νέων μέτρων για το επόμενο δικαστικό έτος.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι

Από την πλευρά τους και οι δικαστικοί υπάλληλοι αντιδρούν με σημείο αιχμής την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία (Lantec) της ηλεκτρονικής τήρησης των πρακτικών στις αστικές δίκες. Οι δικαστικοί υπαλλήλοι εντός των ημερών θα αποφασίσουν και αυτοί τη μορφή των κινητοποιήσεων τους. Κι ενώ ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. N. Βαζαίος έχει δηλώσει ότι με τους δικαστές που διαθέτει το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας θα στηρίξει την εφαρμογή των νέων μέτρων, δεν λείπουν οι φωνές διαμαρτυρίας από τον δικαστικό κλάδο.

Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. K. Βαλμαντώνης τάχθηκε, συμφωνώντας με τους δικηγόρους υπέρ της αναβολής της ισχύος του νέου συστήματος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οπως είχε πει τότε ο κ. Βαλμαντώνης, με το υπάρχον δυναμικό αλλά και την υφιστάμενη υποδομή, οι δικαστές θα αναγκάζονται να δουλεύουν τις ημέρες συνεδριάσεως των Πολυμελών Πρωτοδικείων (Τρίτη και Πέμπτη) μέχρι τα ξημερώματα. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει καταφανώς δηλώσει ότι με το νέο σύστημα θα μειωθεί ο χρόνος εκκαθάρισης των εκκρεμών αστικών υποθέσεων σε 1,5 έως 2 χρόνια αντί των 7-10 χρόνων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT