Η μάχη Μητσοτάκη για τα 32 δισ.

Η μάχη Μητσοτάκη για τα 32 δισ.

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον φάκελο του ανασχηματισμού να μπαίνει τελικά για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στο συρτάρι του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης στρέφει την προσοχή του στα τρία μεγάλα μέτωπα της τρέχουσας περιόδου: στη διαχείριση της επικίνδυνης έξαρσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις διεργασίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κονδύλι των 32 δισ. και στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου με ασφάλεια.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων κρίσιμο θεωρείται το διάστημα μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και η Αγκυρα μπορεί θεωρητικά να αρχίσει έρευνες με βάση το τουρκολυβικό μνημόνιο. Πέραν των σχεδίων αποτροπής που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Αμυνας, η κυβέρνηση θα κλιμακώσει τις κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα, με πρώτο βήμα την προχθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εξετάζονται όλες οι πτυχές τυχόν συμφωνίας για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με τις σχετικές συζητήσεις να προσλαμβάνουν νέα δυναμική μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο. Κατά τις ίδιες πηγές, η συμφωνία είναι πλέον εφικτή. Ομως, ακόμη σταθμίζονται τα «υπέρ» και τα «κατά» ενός συμβιβασμού με την Αίγυπτο, που όπως και η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ θα εμπεριέχει και υποχωρήσεις, χωρίς όμως –σε αντίθεση με αυτή– να διευθετεί συνολικά και οριστικά το ζήτημα της οριοθέτησης.

Το δεύτερο μεγάλο «κεφάλαιο» που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η διαπραγμάτευση εντός της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης και η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των κονδυλίων που θα διοχετευθούν προς τη χώρα. Η κυβέρνηση αναμένει ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν σε νέα Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα επί γερμανικής προεδρίας, καθώς το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι φέρει, εν πολλοίς, τη σφραγίδα της κ. Αγκελα Μέρκελ. Ομως έχει σημασία η τελική μορφή που αυτό θα λάβει. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει μάχη προκειμένου:

• Να μην αλλάξει η λεγόμενη «κλείδα κατανομής», δηλαδή τα ποσά ανά χώρα που έχει προτείνει η Κομισιόν.

• Το Ταμείο Ανάκαμψης να λειτουργήσει μέχρι το 2024 και όχι το 2022, όπως ζητούν ορισμένα κράτη-μέλη.

• Ο «έλεγχος» να πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων έδωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην προχθεσινή –μέσω τηλεδιάσκεψης– Σύνοδο. «Δεν πρέπει να αλλάξει η πρόταση της Κομισιόν. Αλλιώς ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας», ανέφερε συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως «αποφασίζοντας να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα πολύ γρήγορα, είναι σαφές πως διακινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε τις προοπτικές επιτυχίας του». «Πρέπει να είναι τετραετές και εμπροσθοβαρές», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, κρίσιμο θεωρείται να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός υποδοχής και διαχείρισης των πόρων που θα εισρεύσουν την επόμενη τριετία στην ελληνική οικονομία, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στα γραφειοκρατικά γρανάζια των επιμέρους υπουργείων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, «θα είναι καταστροφή να επαναλάβουμε πρακτικές που θα οδηγούν σε απορροφητικότητα της τάξης του 25%, όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ».

Στην κατεύθυνση αυτή, δεδομένο θεωρείται πως σε επιτελικό επίπεδο θα είναι κρίσιμος ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Ακ. Σκέρτσου και του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη. Παράλληλα, όμως, εξετάζεται και η τοποθέτηση ενός υφυπουργού –πιθανότατα στο υπουργείο Ανάπτυξης– που θα «τρέχει» σε καθημερινή βάση το όλο εγχείρημα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, το «μοντέλο» διαχείρισης των 32 δισ. είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μετατέθηκαν για αργότερα.

Το τρίτο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να «ανοίξει» από την πρώτη Ιουλίου ο τουρισμός, αλλά με ασφάλεια. Η Ελλάδα ενίσχυσε ιδιαίτερα την εικόνα της χάρις στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Ομως, τα όποια κέρδη μπορεί να χαθούν εάν η τουριστική περίοδος συνοδευθεί από ένα μεγάλο κύμα κρουσμάτων ή από την αδυναμία διαχείρισης τυχόν περιστατικών. Ετσι, βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε τόσο σε επίπεδο γιατρών και νοσηλευτών όσο και στο μέτωπο των διαγνωστικών τεστ, να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως δύσκολα ο τουρισμός θα υπερβεί το 25% της κίνησης του περασμένου καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή