Πότε σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει εκλογές

Πότε σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει εκλογές

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Τσίπρας δεν θα περιμένει να περάσει πρώτος στις δημοσκοπήσεις για να ζητήσει εκλογές. Μπορεί να μη γίνει ποτέ αυτό», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ», χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «γυρίσει τον διακόπτη» και θα «διαβεί τον Ρουβίκωνα». Δεν αποκλείεται να περιμένει να εκμεταλλευθεί κάποιο μεγάλο σφάλμα της κυβέρνησης ή να συνθέσει πολλά μικρά λάθη για να περάσει στην εκλογική αντεπίθεση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ και πλέον στην Κουμουνδούρου, όχι τυχαία, στοχοποιούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Εκεί που απολάμβανε την εμπιστοσύνη των πολιτών λόγω κορωνοϊού, ξύπνησε μνήμες», τόνιζε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, που εκτιμά ότι το κλίμα δεν θα είναι το ίδιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από εδώ και πέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση, όπως ο ίδιος έχει πει επανειλημμένως, να μιμηθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2016, που βρέθηκε στο τιμόνι της Ν.Δ., ζητούσε την προσφυγή στις κάλπες. Οι λάτρεις των στατιστικών στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου το ίδιο πρόσωπο δεν κατάφερε ποτέ έπειτα από εκλογική μάχη να πραγματοποιήσει τρίτη συνεχόμενη πρωθυπουργική θητεία. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να στηθούν πρόωρες κάλπες ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει γρήγορα τη «δεύτερη ευκαιρία που δικαιούται». Αντιθέτως, τα σημάδια που απομακρύνουν το ενδεχόμενο γρήγορων πολιτικών εξελίξεων (Ταμείο Ανάκαμψης, ανασχηματισμός) φαίνεται πως προκάλεσαν ανακούφιση σε πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μακρύς ο δρόμος

Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Κουμουνδούρου κανείς δεν έχει θέσει στο τραπέζι το θέμα, καθώς τα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν πως ο δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μακρύς ακόμα. Η συμφιλίωση μεταξύ των τάσεων δεν έχει επέλθει και η αντιπολιτευτική τακτική εξακολουθεί να διχάζει.

Μία από τις πολλές συνθήκες που θα επέτρεπε σε βάθος χρόνου η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει εκλογές είναι και η προοπτική συμπόρευσης με το Κίνημα Αλλαγής. Πώς μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πείσει το ΚΙΝΑΛ να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο, όταν ο Παύλος Πολάκης επιλέγει να φωτογραφίζεται με τον Πάνο Καμμένο; Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας τορπιλίζει την προσπάθεια του προέδρου να προσεγγίσει τον προοδευτικό χώρο, θυμίζοντας την περίοδο της διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ.

Μελετώντας προσεκτικά τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ένα νέο δεδομένο προκαλεί σκεπτικισμό στο Μαξίμου. Οι πολίτες έχουν αρχίσει να εκφράζουν προβληματισμό και να θέτουν ερωτήματα κυρίως για τα εργασιακά, αλλά και για την πορεία της οικονομίας γενικά. Το ζητούμενο αλλά και το μεγάλο στοίχημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να συντονιστεί με τον παλμό της κοινωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται εκτιμάται πως το 2021 ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να βγει πιο μπροστά και να ζητήσει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αξιολογώντας την κόπωση της κοινωνίας, την ύφεση στην οικονομία και τους δείκτες της ανεργίας. Τα εκλογικά αντανακλαστικά θα λειτουργήσουν μόνο όταν δουν το πρώτο ηχηρό ξέσπασμα διαμαρτυριών στους δρόμους, αλλά και τις συμμαχίες μέσα στη Βουλή να αποκτούν χαρακτήρα σύγκρουσης με την πλειοψηφία. Οι προσπάθειες απομόνωσης της Ν.Δ. πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, με κοινοβουλευτικά στελέχη να θυμίζουν πως ο νόμος Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε το 2011 με την ιστορική πλειοψηφία των 255 βουλευτών, ενώ το πρόσφατο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως συγκέντρωσε μόνο 158 ψήφους.

Ολα δείχνουν πως η συνταγή του «ώριμου φρούτου» είναι αυτή τη στιγμή μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι κι αλλιώς, το «μαχαίρι και το πεπόνι» το έχει η κυβέρνηση, που αρνείται κατηγορηματικά τα σενάρια εκλογών. Μετά τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαθορίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει και οδηγός για τις επόμενες κινήσεις θα είναι και η ολοκλήρωση του συνεδρίου. Μόνο με ένα κόμμα ενιαίο, που θα έχει αποτινάξει από πάνω του φραξιονισμούς, μπορεί να έχει τύχη σε μια εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή