Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα

Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα πως «η ύπαρξη τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε ελληνικά ύδατα αποτελεί παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και δεν θα την επιτρέψουμε» έστειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς για το τι θα πράξει η Αθήνα στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «διαλόγου», σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει διάλογος «με όρους ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

«Πνεύμα καλής γειτονίας»

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όπου ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ακόμα πως «τέτοιον διάλογο δεν τον θέλουμε», διευκρινίζοντας πως, για να καθίσουν οι δύο χώρες σε ένα τραπέζι διαλόγου, «η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει ένα πνεύμα καλής γειτονίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε δε πως η γειτονική χώρα «λειτουργεί ως ο ταραχοποιός ή ο ταραξίας ή ο νταής της περιοχής, δεν γίνεται έτσι να συζητάς».  Είχε προηγηθεί το μεσημέρι ανάλογη αναφορά του κ. Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η Αθήνα είναι πάντα «υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Τουρκία των ενεργειών της». Υπό αυτήν την προϋπόθεση, είναι δυνατή η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εκτίμησε ο κ. Πέτσας, ως τη μόνη μας εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα.

Παρόμοια μηνύματα έστειλαν τόσο ο Γιώργος Κουμουτσάκος όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας αμφότεροι ανοικτοί στον διάλογο, με την προϋπόθεση πως θα αλλάξει στάση η Αγκυρα. «Διάλογος πρέπει να γίνει σε μια ατμόσφαιρα που το επιτρέπει. Οχι με παραβιάσεις, όχι με απειλές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σημείωνε πως «περιμένουμε από αυτούς, αλλά το ταγκό θέλει δύο».

Είχαν προηγηθεί διφορούμενες δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων. Το περασμένο Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αττάλεια, κατά τη διάρκεια φόρουμ για τον τουρισμό, άφησε ανοικτό παράθυρο διαλόγου με την Αθήνα. «Ο,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα, το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε, ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Οχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», δήλωσε.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ

Αντίθετα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο χθεσινό φύλλο της γερμανικής Süddeutsche Zeitung, ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε πάλι εμπρηστικός. Ερωτηθείς τι θα πράξει η Τουρκία εάν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε: «Ας προσπαθήσει. Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν την κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».

Νωρίτερα είχε ρίξει τις ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μη διεξαγωγή διαλόγου, λέγοντας πως η Αθήνα «αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την Ε.Ε. εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες των Αθηνών να μας αποκλείσουν είναι μάταιες».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος επανερχόταν στο θέμα του Εβρου κατηγορώντας την Ελλάδα για απάνθρωπη συμπεριφορά. «Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής.

Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πώς βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μιλώντας σε ένα φεστιβάλ ταινιών για πρόσφυγες.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή