Προανακριτική: Οι τέσσερις νέες πτυχές στις έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης

Προανακριτική: Οι τέσσερις νέες πτυχές στις έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η έρευνα Βουλής και Δικαιοσύνης μετά τις χθεσινές καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή, και όσα ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που προσκόμισε. Οι αναφορές του κ. Παππά εις βάρος του πρώην αναπλ. υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, τον οποίο εμπλέκει σε διαδικασίες παράνομου πλουτισμού, επιβεβαιώνουν ήδη υπάρχοντα επιβαρυντικά στοιχεία κατά Παπαγγελόπουλου, ενώ σύμφωνα με νομικές πηγές, τα νέα δεδομένα ενδέχεται να στοιχειοθετήσουν εις βάρος του ή και άλλων προσώπων κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην ποινική αξιολόγηση των όσων η επιτροπή της Βουλής έχει στα χέρια της.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούσαν στην «Κ» νομικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις, από τα χθεσινά στοιχεία, πέραν της ενίσχυσης των όσων είχε καταγγείλει από καιρό κατά Παπαγγελόπουλου ο επιχειρηματίας για εκβιασμό του και απόπειρα δωροδοκίας, προκύπτουν και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες πτυχές. Εμφανίζεται η τότε κυβέρνηση, όπως παραδέχεται ο Ν. Παππάς, να γνωρίζει τη μη νόμιμη δράση κάποιων «που βγάζουν πολλά λεφτά» και στην οποία ο ίδιος ο Ν. Παππάς εντάσσει και τον Δημ. Παπαγγελόπουλο. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε κάποια κίνηση, έμμεση ή υποκρυπτόμενη, από τότε όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, για να σταματήσουν και να αποκαλυφθούν οι εν λόγω «δραστηριότητες», ενώ σημαντικό είναι και το στοιχείο που αναφέρεται στη συμμετοχή –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο– αρμοδίων εισαγγελέων οι οποίοι με διάφορες κινήσεις ενισχύουν τις προσπάθειες εκβιασμού του καταγγέλλοντος επιχειρηματία.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη εμφανίζεται από τον Σάμπυ Μιωνή να τον κυνηγά, ενώ εκ των υστέρων, όπως απεδείχθη, ο ίδιος δεν είχε κάνει κάτι παράνομο (το όνομά του είχε εντοπιστεί στη λίστα Λαγκάρντ). Σε χθεσινή δήλωσή της, έκανε λόγο για νόμιμες δικονομικές ενέργειες και υπεραμύνεται των ενεργειών της αλλά και άλλων εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως όλες οι ενέργειες –ταξίδι στο Παρίσι για εξέταση του Φαλτσιανί κ.ά.– ήταν «απολύτως νόμιμες».

Η συμμετοχή πάντως, με γνώση ή χωρίς, εισαγγελέων στο τμήμα της Διαφθοράς δημιουργεί θέματα που θα αξιολογηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «K» από την Εισαγγελία του Αρ. Πάγου, στην οποία έτσι κι αλλιώς η Βουλή θα διαβιβάσει όλα τα νέα στοιχεία. Οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου Ευ. Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης θα μελετήσουν τα νέα δεδομένα σε ό,τι έχει σχέση με τους εισαγγελείς Διαφθοράς για τους οποίους διενεργούν και έρευνα.

Παράλληλα σοκάρει και το στοιχείο που προκύπτει από τη συνομιλία που δόθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στον κ. Μιωνή και τον Ν. Παππά, που σχετίζεται με την προσπάθεια ενοχοποίησης της συζύγου του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Οπως αναφέρεται, οι πιέσεις είχαν ασκηθεί –κατά κόρον– στον δικηγόρο Στ. Παπασταύρου να «ενοχοποιήσει» την κ. Γκραμπόφσκι για να γλιτώσει από δικαστικές περιπέτειες στις οποίες τον είχαν εμπλέξει και από τις οποίες πέρασε από σαράντα κύματα και τελικά απαλλάχθηκε.

Τα νέα στοιχεία που εισφέρθηκαν χθες στη Βουλή ουσιαστικά, όπως τόνιζαν νομικές πηγές, αφορούν στο πρόσωπο του Δημ. Παπαγγελόπουλου και όποιων άλλων βρεθούν ως συνεργοί του, όμως δεν προκύπτουν ποινικώς αξιόλογα στοιχεία για άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης. Ως εκ τούτου η έρευνα της Βουλής και της Δικαιοσύνης θα περιστραφεί και τις επόμενες εβδομάδες στα πρόσωπα που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή