Στον εισαγγελέα η συνομιλία Παππά-Μιωνή

Στον εισαγγελέα η συνομιλία Παππά-Μιωνή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και εμφανείς ποινικές πτυχές, πέραν της αυτονόητης πολιτικής σημασίας, παράγουν τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην Προανακριτική της Βουλής από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπου ο τέως υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ακούγεται σε συνομιλία μαζί του να μιλά για «ατζέντα Παπαγγελόπουλου» και για κάποιους «που βγάζουν πολλά λεφτά». Οι αναφορές του τέως υπουργού, ο οποίος για ένα καιρό ήταν ισχυρός κυβερνητικός παράγοντας, περί διαδικασιών παράνομου πλουτισμού, έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα και σκληρή αντιπαράθεση, ενώ ήδη η επίμαχη συνομιλία έχει πάρει και τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Νομικές πηγές δήλωναν πως το όλο θέμα έχει πρωτίστως πολιτική σημασία για τον τρόπο διακυβέρνησης επί ΣΥΡΙΖΑ και την αντίληψη που είχαν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες για την άσκηση της εξουσίας. Ομως οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως, πέραν αυτών, η πρώτη ορατή συνέπεια των νέων στοιχείων είναι ότι «επιβαρύνουν» τη θέση του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που βρίσκεται στο επίκεντρο των κοινοβουλευτικών ερευνών. Τα νέα στοιχεία εμφανίζονται να διευρύνουν κατά πολύ τα επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο η Επιτροπή άρχισε την έρευνά της από την υπόθεση της Novartis και πριν ακόμα λήξουν οι εργασίες της έχει φθάσει να διερευνά και άλλες υποθέσεις εις βάρος του ελεγχόμενου υπουργού, σχετιζόμενες –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο– με φαινόμενα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως, αν αποδειχθούν τα καταγγελλόμενα, και με διαφθορά.

Πέραν του κ. Παπαγγελόπουλου, όμως, τα νέα στοιχεία Μιωνή (η συνομιλία του με τον τέως υπουργό Νίκο Παππά) δεν φαίνεται να δημιουργούν ποινικά θέματα για άλλα πολιτικά πρόσωπα, αν και ο κ. Παππάς ακούγεται στην υποκλαπείσα συνομιλία να μιλά για «ατζέντα Παπαγγελόπουλου αλλά και για «ατζέντα του μαγαζιού» (εννοώντας προφανώς, ως «μαγαζί» πτυχές της άσκησης κυβερνητικής πολιτικής).

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Νίκο Παππά, τόσο από το ηχητικό ντοκουμέντο όσο και από την αναφορά του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή δεν προκύπτουν στοιχεία εις βάρος του. Αλλωστε, ο καταγγέλλων επιχειρηματίας ευθέως δηλώνει στην αναφορά του προς τη Βουλή ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από τον κ. Παππά, ούτε παράνομες προτάσεις. Το μόνο το οποίο ενδεχομένως η Δικαιοσύνη θα ελέγξει είναι αδίκημα ψευδορκίας για τον τέως υπουργό, καθώς ήδη από χθες απεστάλησαν στη Δικαιοσύνη τόσο το ηχητικό ντοκουμέντο όσο και η κατάθεση Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου να διερευνηθεί αν είπε την αλήθεια εξεταζόμενος ως μάρτυρας ενώπιον της Βουλής για τα θέματα Novartis, αλλά και τις καταγγελίες Μιωνή.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης, που παρέλαβε το υλικό, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα ή αύριο, τι θα ερευνηθεί και σε ποια κατεύθυνση, ενώ τα νέα στοιχεία που προσκόμισε ο Μιωνή στη Βουλή θα αποσταλούν, όπως όλα άλλωστε, και στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, που ελέγχουν τις δικονομικές κινήσεις των εισαγγελέων Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis. Τέλος να σημειωθεί ότι το υποκλαπέν υλικό από τον Σάμπυ Μιωνή, κατά τον ισχύοντα νόμο, μπορεί δικαστικά να χρησιμοποιηθεί αλλά και αυτό θα ελεγχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή