Σαφές μήνυμα Μπορέλ στην Αγκυρα

Σαφές μήνυμα Μπορέλ στην Αγκυρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επισήμανση ότι η Τουρκία πρέπει «να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ζ. Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως «είναι πολύ σημαντικό ότι η Ενωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ, ο οποίος νωρίτερα το πρωί, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, περιόδευσε στον Εβρο και επισκέφθηκε τις Καστανιές, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ε.Ε. στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας, ενώ αναφέρθηκε τόσο στις χθεσινές τουρκικές παραβιάσεις όσο και στην ανάγκη «εδραίωσης ενός ελάχιστου επιπέδου εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση».

Οι κ. Μπορέλ και Δένδιας έφθασαν το πρωί στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια με στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξαν για την Ορεστιάδα. Η πτήση τους πραγματοποιήθηκε πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου ο κ. Δένδιας να ενημερώσει τον κ. Μπορέλ και να σχηματίσει και ο ίδιος άποψη για την κατάσταση. Από την Ορεστιάδα μετέβησαν οδικώς στις Καστανιές και στο στρατιωτικό φυλάκιο. Οι κ. Δένδιας και Μπορέλ περπάτησαν μέχρι την «αλυσίδα» στη συνοριακή διάβαση, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Ελληνες στρατιώτες πριν από τα σύνορα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας», τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. στις δηλώσεις του. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Δένδια για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και για το γεγονός ότι τον συνόδευσε στη χθεσινή επίσκεψη στην περιοχή, στα «σύνορα της Ελλάδας και επίσης σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και τους διοικητές του στρατού και της Αστυνομίας για την ενημέρωση σχετικά με όλα όσα έγιναν στην περιοχή πριν από μερικούς μήνες. Ο κ. Δένδιας στάθηκε στη στάση της Αγκυρας υπογραμμίζοντας ότι «εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Αγκυρα επανήλθε στους επιθετικούς τόνους. Μιλώντας στα εγκαίνια μιας νέας γραμμής παραγωγής στη βιομηχανική ζώνη του Γιόζγκατ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι η χώρα του, μαζί με την αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, χάλασε όλες τις παγίδες που είχαν στηθεί στη Λιβύη. «Στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα, και γράφουμε Ιστορία στη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή