Στο κάδρο των ευθυνών ο Αλ. Τσίπρας

Στο κάδρο των ευθυνών ο Αλ. Τσίπρας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κάδρο των συνομιλιών Παππά – Μιωνή βάζει και τον Αλέξη Τσίπρα πλέον η κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να δώσει, εντός πάντα θεσμικού πλαισίου, συνέχεια στο θέμα των αποκαλύψεων μετά τις συνομιλίες που κατέθεσε στην Προανακριτική ο Σάμπυ Μιωνή.

Χθες, για τρίτο 24ωρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανήλθε στο θέμα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Είναι θέμα δημοκρατίας να πει ο κ. Τσίπρας αν γνώριζε για όλα αυτά», ανέφερε. «Πρέπει να τοποθετηθεί με ελάχιστο σεβασμό στη δημοκρατία μας, να αποπέμψει τον κ. Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε ξανακούσει υπουργό Επικρατείας να αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός παρακράτους που έβγαζε πολλά λεφτά». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εν γένει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως κάποιοι άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν την αγανάκτηση του κόσμου από την οικονομική κρίση, «πήραν την εξουσία και δεν κοίταξαν να βοηθήσουν τους πολίτες, αλλά θέλησαν να κάνουν καθεστώς και να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους».

Στην κυβέρνηση, εξάλλου, μιλούν για ένα παζλ της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ που αν το συγκολλήσεις μπορεί να βγει ένα ολόκληρο σχέδιο. Οι φράσεις άλλωστε περί «αρμών της εξουσίας» και «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία» είναι αρκετά πρόσφατες και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αποτυπώνουν μία ευρύτερη φιλοσοφία για τον τρόπο που ασκούσε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέσινγκ στον Τσίπρα

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης της κυβέρνησης να δώσει συνέχεια στο θέμα Παππά ήταν το κυβερνητικό σχόλιο μετά τις δηλώσεις Τσίπρα για τον τουρισμό. «Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σήμερα στον τουρισμό χρησιμοποίησε τη λέξη καραντίνα. Ο κ. Παππάς δεν ήταν όμως τουρίστας. Ηταν υπουργός της κυβέρνησής του και ο πιο στενός συνεργάτης του. Ας πει λοιπόν ο κ. Τσίπρας αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι Ελληνες: θα βάλει σε καραντίνα τον κ. Παππά, ή θα αναλάβει την ευθύνη για το παρακράτος;». Η λέξη παρακράτος αποτελεί σαφή κλιμάκωση της κυβέρνησης και ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως το θέμα προφανώς και εμπλέκει τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό. Η θέση του Μαξίμου είναι ξεκάθαρη. Εάν γνώριζε είναι συνένοχος. Εάν δεν γνώριζε πρέπει να αποπέμψει το Νίκο Παππά. Το σχετικό ερώτημα άλλωστε θα επανέρχεται διαρκώς προς την Κουμουνδούρου όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. 

Η Προανακριτική

Πρόταση να κληθεί από την Προανακριτική ο κ. Ν. Παππάς και να ερωτηθεί αναφορικά με τις αντιφάσεις που φαίνεται να υπάρχουν ανάμεσα στο περιεχόμενο της πρώτης κατάθεσής του και σε όσα προκύπτουν από το περιεχόμενο της δημοσιοποιηθείσας συζήτησής του με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή, φέρεται να έκανε χθες ο κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος. «Γιατί ρωτάτε εμένα; Να γίνει πραγματογνωμοσύνη και να καλέσετε τον κ. Παππά το Σαββατοκύριακο στην επιτροπή και να του πείτε άλλα λες εδώ και άλλα λες εκεί. Ο κ. Παππάς είναι νέος και έχει αντοχές, φέρεται να είπε με αφορμή σχετικές ερωτήσεις ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά είπε μεν ότι δεν τον πίεσε, δεν τον απείλησε, δεν τον εκβίασε, ωστόσο εξαιτίας όσων περιέγραψε σχετικά με τη συνάντηση που είχε μαζί του, πηγές της Προανακριτικής προσκείμενες στην Ν.Δ. έκαναν λόγο για «συνεχείς αντιφάσεις, ψέματα και επιλεκτική μνήμη». Την ίδια στιγμή, κύκλοι του ΚΙΝΑΛ σημείωναν μεταξύ άλλων: «Ούτε τον οίκτο μας δεν αξίζει ο υπό διερεύνηση τέως υπουργός. Ψέματα, αντιφάσεις και λάσπη ακόμα κι αυτή την ύστατη στιγμή ενώπιον της Επιτροπής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή